Opoziția unită vs. Viktor Orban. Zi decisivă pentru Ungaria, după o guvernare de 12 ani
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
Șansele sunt ușor în favoarea premierului naționalist al Ungariei, Viktor Orban, unul dintre cei mai longevivi lideri din Europa, de a-și prelungi guvernarea de 12 ani în alegerile parlamentare de duminică, ajutat de controlul ferm al guvernul asupra presei de stat, scrie Reuters, potrivit Mediafax.

Războiul din Ucraina a dat peste cap planurile lui Orban și l-a forțat să facă manevre incomode, după mai mult de un deceniu de legături strânse cu Moscova.

Alianța celor șase partide din opoziție se află acum destul de aproape de partidul Fidesz al lui Orban în sondaje. Potrivit celui mai recent sondaj realizat de Zavecz Research, Fidesz conduce cu 39% sprijin față de 36% pentru opoziție, în timp ce o cincime dintre alegători nu s-au decis încă pe cine să susțină în cursă.

Liderul opoziției, conservatorul Peter Marki-Zay, în vârstă de 49 de ani, a prezentat alegerile ca pe o opțiune pentru maghiari între Est și Vest. Orban a întors Ungaria spre Rusia, spune el, erodând drepturile democratice și îndepărtând țara central-europeană de Uniunea Europeană, unde îi este locul.

"Un Putin ungur sau Europa?", scrie pe panourile de afișaj ale opoziției, care arată o fotografie a președintelui rus Vladimir Putin alături de Orban.

Orban, în vârstă de 58 de ani, s-a prezentat ca un apărător al intereselor Ungariei, respingând sancțiunile UE privind petrolul și gazele rusești.

De asemenea, el și-a acuzat adversarii că încearcă să atragă Ungaria în războiul din Ucraina, acuzație pe care aceștia o neagă.

"Stânga a semnat un pact cu ucrainenii. Dacă vor câștiga, vor începe transporturile de arme (către Ucraina), vor închide robinetele de gaz și vor ruina economia", a postat Orban vineri pe pagina sa de Facebook.

Orban nu s-a opus prin veto la nicio sancțiune a UE împotriva Rusiei, chiar dacă a declarat că nu este de acord cu acestea. De asemenea, guvernul său a permis desfășurarea de trupe NATO în Ungaria, unde sprijinul public pentru NATO a fost de 80% într-un sondaj GLOBSEC din 2021.

El a sprijinit o decizie a UE de a trimite arme în Ucraina, dar a interzis transporturile de arme de pe teritoriul țării sale, spunând că o astfel de acțiune ar putea reprezenta un risc de securitate.

Gambitul său tactic a contribuit la consolidarea sprijinului în rândul alegătorilor de bază ai Fidesz, dar a dus la critici din partea unor aliați, inclusiv din partea Poloniei, al cărei lider al partidului de guvernământ, Jaroslaw Kaczynski, a declarat că nu este mulțumit de poziția prudentă a lui Orban față de Rusia.

Războiul din Ucraina și problemele interne

În pofida faptului că războiul din Ucraina se află în centrul atenției, mulți unguri sunt tulburați de creșterea bruscă a prețurilor de consum, inflația atingând în februarie un maxim al ultimilor aproape 15 ani, de 8,3%, chiar și în condițiile în care Orban a impus plafoane pentru prețurile de vânzare cu amănuntul a carburanților, a produselor alimentare de bază și a ratelor la creditele ipotecare.

Think tank-ul GKI a declarat că sondajul său privind încrederea consumatorilor a arătat o scădere de 11 puncte în martie, chiar și după ce Orban a făcut o serie de cheltuieli înainte de alegeri pentru a sprijini gospodăriile.

Alianța opoziției, care include partidele Coaliția Democratică de stânga, partidul liberal Momentum și Jobbik, un partid de extremă dreapta devenit moderat, a exploatat nemulțumirea populară, criticând corupția sistemică care a îmbogățit oligarhii apropiați de Fidesz.

După ani de confruntări cu Bruxelles-ul pe tema libertății presei, a statului de drept și a imigrației, o parte din actuala campanie a lui Orban se bazează pe apărarea valorilor conservatoare creștine ale familiei împotriva a ceea ce el numește "nebunia de gen" din Europa de Vest.

Duminică, ungurii vor vota, de asemenea, într-un referendum privind ateliere de orientare sexuală în școli - un vot pe care grupurile pentru drepturile omului l-au condamnat, spunând că alimentează prejudecățile împotriva persoanelor LGBTQ.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel