Opoziția din Franța a reușit eliminarea posibilității de reintroducere a pașaportului sanitar
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Opoziția din Adunarea Națională a Franței a reușit să elimine posibilitatea ca pașaportul sanitar să fie reintrodus în țară.

Opoziţia parlamentară din Franţa a eliminat o prevedere esenţială din proiectul de lege sanitară propus de guvern cu privire la măsuri împotriva COVID-19, executivul suferind astfel prima înfrângere în noua legislatură, transmit dpa şi AFP.

Proiectul de lege a fost adoptat miercuri, dar într-o formă mult atenuată, în prima lectură.

A fost primul proiect legislativ supus la vot în noua componenţă a Adunării Naţionale.

În urma alegerilor parlamentare din iunie, tabăra centristă a preşedintelui Emmanuel Macron şi prim-ministrului Élisabeth Borne a pierdut majoritatea absolută în Adunare.

Votul de miercuri arată cât de dificil va fi pentru guvern să găsească majorităţi în această cameră.

Proiectul de lege se referea la menţinerea unor măsuri de prevenţie împotriva coronavirusului.

O parte esenţială prevedea posibilitatea de reintroducere a paşaportului sanitar pentru călătoriile în afara Franţei şi intrările pe teritoriul ţării în lunile viitoare. Cu toate acestea, Adunarea Naţională a eliminat complet acest articol.

După vot, Élisabeth Borne a scris pe Twitter că 'situaţia este gravă' şi că opoziţia 'împiedică orice control la frontiere în faţa virusului'.

Proiectul urmează să intre la vot în Senat. Chiar dacă guvernul mizează pe amendarea textului în favoarea sa, nu pare probabil că Senatul, unde dreapta are majoritate, se va conforma cererii sale, conform Agerpres.

A apărut o nouă variantă a SARS-CoV-2, Centaurus

Varianta BA.2.75 – supranumită „Centaurus” – a fost detectată pentru prima dată în India la începutul lunii mai. Aici numărul cazurilor a crescut de atunci abrupt – şi aparent mai rapid decât cele ale variantei extrem de transmisibile BA.5 , care este prezentă şi în India şi înlocuiește rapid varianta BA.2 dominantă anterior în multe țări, transmite The Guardian, citat de Mediafax. 

De atunci, cazurile de BA.2.75 au fost detectate şi în alte 10 ţări, inclusiv Marea Britanie, SUA, Australia, Germania şi Canada. 

Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a desemnat-o „variantă aflată în monitorizare” la 7 iulie, ceea ce înseamnă că există unele indicii că ar putea fi mai transmisibilă, dar dovezile sunt slabe (citește continuarea AICI). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel