Data publicării:

Operațiune unică pentru salvarea unui ghețar din nordul Italiei. Va fi acoperit

Autor: Alexandru Ichim | Categorie: Stiri
WhatsApp

Un gheţar din Italia va fi acoperit pentru a fi protejat de căldura din timpul verii. Operațiunea va dura o lună. 

Climatologii care se luptă să salveze de la topire gheţarul Presena din nordul Italiei îl vor acoperi cu benzi lungi de pânză care vor reflecta razele solare şi vor împiedica dispariţia zăpezii de dedesubt, relatează Reuters joi, scrie Agerpres. 

Aproximativ 70% din zăpadă poate fi salvată pe parcursul verii cu ajutorul învelişului de protecţie ce funcţionează în mod similar unui parasolar amplasat pe geamul unei maşini pentru a împiedica supraîncălzirea.

Deasupra gheţarului şi înconjurată de vârfuri uimitoare, o echipă desfăşoară benzi de 5 metri lăţime şi 70 de metri lungime pentru a acoperi o suprafaţă de 120.000 de metri pătraţi de gheţar.

Operaţiunea de acoperire a gheţarului va dura o lună

Acest proces are loc în fiecare an, începând din 2008.

"Gheţarii şi retragerea lor reprezintă, probabil, cea mai izbitoare manifestare a încălzirii globale în curs de desfăşurare", a declarat Christian Casarotto, glaciolog la muzeul de ştiinţe din Trento, adăugând că masa gheţarului a scăzut continuu în ultimii 15-20 de ani.

"Studierea gheţarilor devine astfel importantă pentru a înţelege direcţia în care ne îndreptăm şi pentru a o putea corecta", a adăugat el.

Ultimul gheţar din Germania se va topi peste 10 ani din cauza modificărilor climatice

Gheţarii din Germania încep să dispară odată cu creşterea temperaturii globale, iar ultimul dintre ei se va topi peste aproximativ 10 ani, potrivit unui raport întocmit de guvernul federal al landului Bavaria, care a fost publicat joi, informează DPA, mai scrie Agerpres. 

"Zilele gheţarilor noştri bavarezi sunt numărate - şi ele se vor termina mai devreme decât ne aşteptam", a declarat Thorsten Glauber, ministrul Mediului din landul Bavaria, la prezentarea oficială a celui de-al doilea raport despre gheţarii bavarezi, organizată la Munchen.

Până la acest studiu, oamenii de ştiinţă au crezut că toţi cei cinci gheţari rămaşi în Germania, situaţi în Alpii bavarezi, ar putea să supravieţuiască până în jurul anului 2050.

Topirea gheţii permanente are un impact important asupra Alpilor, de exemplu în ceea ce priveşte aprovizionarea populaţiei locale cu apă potabilă.

Creşterea temperaturii globale afectează de asemenea permafrostul - ce acţionează ca un fel de lipici care consolidează integritatea reliefului muntos -, cauzând tot mai multe căderi de stânci şi alunecări de teren.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel