Critici dure din partea ONU: Volker Turk condamnă restricțiile extreme asupra drepturilor femeilor în Afganistan
Anunţul din 21 august privind noua lege, care reglementează toate aspectele vieţii sociale şi private a afganilor, conform unei interpretări dure a legii islamice (Sharia), şi care lasă zone gri îngrijorătoare, a stârnit o mare preocupare în rândul multor afgani şi apărători ai drepturilor omului.
Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Turk, şi-a exprimat luni "dezgustul" faţă de legea recent adoptată în Afganistan care restrânge şi mai mult drepturile femeilor şi ale societăţii în ansamblu.
"Vreau să-mi exprim clar dezgustul faţă de lege" , a spus Turk în timpul unei dezbateri despre Afganistan la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului.
Legea le interzice femeilor să-şi facă vocea auzită în afara casei şi le obligă să-şi acopere complet corpul şi faţa dacă, "din necesitate", trebuie să iasă. Viaţa bărbaţilor este, de asemenea, strict reglementată.
"Tremur la gândul la ceea ce le aşteaptă pe femeile şi fetele din Afganistan", a spus Turk, afirmând că "acest control represiv asupra a jumătate din populaţia ţării este fără echivalent în lumea de astăzi".
"Acest lucru este scandalos şi echivalează cu o persecuţie sistematică a femeilor", care "pune în pericol viitorul ţării prin sufocarea masivă a dezvoltării sale", a adăugat el. Afganistanul "se scufundă astfel şi mai mult în izolare, suferinţă şi greutăţi", a spus Turk.
Multe elemente ale legii erau deja în vigoare informal de când talibanii au revenit la putere în august 2021. Femeile sunt cele mai afectate de aceste restricţii, descrise de ONU drept "apartheid de gen" şi care le-au ţinut departe de viaţa publică.
Noua lege, care oferă o mare libertate de represiune brigăzilor Ministerului Propagării Virtuţii şi Prevenirii Viciului (PVPV), a dat naştere unei dispute între Kabul şi ONU.
PVPV a avertizat că, "din cauza propagandei sale, nu va mai oferi niciun sprijin şi nu va mai coopera cu UNAMA", Misiunea de Asistenţă a Naţiunilor Unite în Afganistan, după ce aceasta din urmă a declarat pe 25 august că este "îngrijorată" de noua lege.
Pe 1 septembrie, însă, guvernul taliban şi-a redus tonul faţă de ONU, care a încercat ea însăşi să detensioneze situaţia prin intermediul secretarului său general, Antonio Guterres, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News