ONU avertizează: Oferta mondială de cocaină este la niveluri record
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Fotografie de la MART  PRODUCTION/Pexels
Fotografie de la MART PRODUCTION/Pexels
Producţia mondială de cocaină a crescut vertiginos la maxime istorice după o mică pauză din cauza pandemiei de Covid-19, cu o cerere enormă şi din ce în ce mai multe grupuri criminale implicate, semnalează Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) într-un studiu publicat, la Viena.

"Oferta mondială este la niveluri record", transmite World Cocaine Report 2023, care precizează că aproape 2.000 de tone de clorhidrat de cocaină au fost produse în 2020, mai mult decât dublu în raport cu 2014. Această producţie este de cea mai înaltă puritate, aşadar, cifra care ajunge pe piaţă este mult mai mare, deoarece traficanţii de droguri amestecă drogul cu alte substanţe pentru a-şi creşte profiturile.

Creşterea producţiei se datorează atât extinderii culturii de coca, cât şi îmbunătăţirii procesului de transformare în cocaină. Raportul detaliază că cultura de coca a crescut cu 35% între 2020 şi 2021, o cifră record şi cea mai mare creştere anuală din 2016.

Creşterea puternică a ofertei este însoţită de o creştere constantă a cererii de cocaină. Deşi pieţele tradiţionale pentru acest drog, America de Nord şi Europa, continuă să fie cele mai importante, producţia enormă poate permite extinderea pe alte continente, precum Africa şi Asia. "Potenţialul de extindere a pieţei cocainei în Africa şi Asia este o realitate periculoasă", au spus aceştia.

Totuşi, şi capturile de cocaină efectuate de către forţele de ordine din întreaga lume au crescut, brusc, atingând un record de aproape 2.000 de tone în 202. De fapt, aceste capturi au crescut mai repede decât producţia, ceea ce înseamnă că aceastea au controlat creşterea cantităţii de cocaină disponibilă pentru consum.

În marile porturi din Marea Nordului, cum ar fi Anvers, aproape 90 de tone de cocaină au fost confiscate în 2021, în timp ce în Rotterdam, peste 70 de tone. Aceste două porturi, împreună cu Hamburg, au înlocuit Spania şi Portugalia ca fiind cele mai frecvente locuri pentru intrarea cocainei în Europa de Vest.

Deşi Columbia continuă să domine rutele din America de Sud către piaţa SUA, traficanţii de droguri şi-au diversificat rutele în America Centrală, de unde din ce în ce mai multă cocaină este expediată în Europa. Regiuni precum Africa de Vest şi Centrală, precum şi Europa de Sud-Est, devin din ce în ce mai importante ca zone cheie de tranzit pentru droguri.

Acest raport al ONU notează că peisajul criminal este fragmentat şi tot mai multe grupuri criminale sunt implicate în afacere.

În Columbia, odată cu demobilizarea FARC, care controlau până atunci multe dintre regiunile cultivatoare de coca ale ţării, a deschis calea altor grupuri, atât locale, cât şi străine, în special din Mexic şi Balcani.

În Brazilia, crima organizată pare să vizeze din ce în ce mai mult ţările africane vorbitoare de portugheză, precum Mozambic, Angola şi Capul Verde.

Raportul dezvăluie că aşa-numiţii "furnizori de servicii" - adică grupuri specializate care îşi oferă serviciile pe tot parcursul lanţului de aprovizionare în schimbul plăţii sau comisioanelor - au proliferat. "Aceste grupuri variază de la bandele de motociclişti din Belgia până la grupurile criminale organizate bine conectate din Guatemala. Experţii cred că această practică este răspândită în America Centrală şi de Sud, Caraibe şi Africa", a confirmat ONU, potrivit 20 Minutos, scrie Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel