Urmărește emisiunea live
ONU, anunţ despre starea economiei până la finalul anului 2024: Ritmul de creştere, unul dintre cele mai reduse
Autor: Florin Răvdan | Publicat pe: 25 ian 2023, 21:09
WhatsApp
Fotografie de la Tima Miroshnichenko, Pexels
Fotografie de la Tima Miroshnichenko, Pexels
Organizaţia Naţiunilor Unite a publicat raportul "Perspectivele şi situaţia economiei mondiale", şi descrie starea economiei până la finalul anului 2024. 

Creşterea economiei mondiale ar urma să încetinească anul acesta la 1,9%, de la un nivel estimat de 3% în 2022, din cauza efectelor pandemiei, a invadării Ucrainei de către Rusia, a inflaţiei ridicate şi a crizei climatice, se arată într-un raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), publicat miercuri, transmite Reuters.

Conform raportului "Perspectivele şi situaţia economiei mondiale", ritmul de creştere al economiei mondiale din 2023 va fi unul dintre cele mai reduse din ultimele decenii.

"Creşterea economiei mondiale ar urma să accelereze moderat la 2,7% în 2024, dacă, aşa cum estimăm, unele turbulenţe macroeconomice se vor diminua anul viitor. Perspectivele pe termen scurt rămân extrem de nesigure, deoarece persistă riscurile economice, financiare, geopolitice şi de mediu", se arată în raport.

Săptămâna viitoare, FMI urmează să publice o actualizare a "Perspectivelor economiei mondiale" (World Economic Outlook), dar săptămâna trecută directorul general Kristalina Georgieva declara că nu vede "o îmbunătăţire dramatică" a actualelor previziuni care indică un avans al economiei mondiale în 2023 de 2,7%, de la un nivel de aproximativ 3,2% în 2022.

În raportul realizat de Departamentul pentru afaceri economice şi sociale al ONU se arată că evoluţia economiei mondiale este afectată de creşterea mai slabă din SUA, UE şi alte state dezvoltate. Economia americană ar urma să înregistreze un avans de doar 0,4% în 2023, de la un nivel estimat de 1,8% în 2022, UE o expansiune de 0,2% în 2023 (de la un nivel estimat de 3,3% în 2022). În schimb, economia Chinei ar urma să accelereze la 4,8% anul acesta, faţă de 3% anul trecut.

FMI previzionează o creştere a economiei SUA de 1% în 2023, un avans al UE de 0,5% şi o expansiune a Chinei de 4,4%, scrie Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?