ONU a avertizat că atacul israelian în Rafah ar putea duce la un ”masacru”
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Un oficial al ONU a avertizat că un atac israelian asupra orașului Rafah, cel mai sudic oraș din Gaza, ar putea duce la un ”masacru”.

Șeful umanitar Martin Griffiths a declarat că palestinienii din Gaza sunt deja afectați de un ”atac fără precedent în intensitate, brutalitate și amploare”. Consecințele unei invazii în Rafah ar fi ”catastrofale”, a adăugat el.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a promis să învingă luptătorii Hamas despre care spune că se ascund în oraș.

Într-o declarație neobișnuit de fermă, Griffiths a spus că peste un milion de oameni sunt ”înghesuiți în Rafah, privind moartea în față”. A menționat că civilii din oraș au puțină hrană sau acces la medicamente și ”niciun loc sigur unde să meargă”. Invazia israeliană în oraș, a adăugat el, ar ”duce la o operațiune umanitară deja fragilă la marginea prăpastiei”.

Purtătorul de cuvânt al secretarului general ONU a declarat pentru programul Newshour al BBC că ONU nu a primit niciun plan de evacuare pentru Rafah de la Israel și nu va participa la nicio evacuare forțată. Stephane Dujarric a spus: ”Națiunile Unite nu vor participa la nicio deplasare forțată a oamenilor”.

Populația din Rafah a crescut semnificativ

Rafah este un mic oraș în sudul Fâșiei Gaza, la granița cu Egiptul. Înainte de război, avea aproximativ 250.000 de locuitori, dar de când Israelul a ordonat civililor să evacueze spre sud, populația sa a crescut la aproximativ 1,5 milioane de oameni. Mulți trăiesc în corturi în condiții disperate și spun că nu au unde să meargă.

Rafah a fost intens bombardată de avioanele israeliene în ultimele zile, cu cel puțin 67 de persoane ucise acolo luni, potrivit Ministerului Sănătății condus de Hamas.

Griffiths a mai spus că lucrătorii umanitari care lucrează în Gaza au fost ”împușcați, ținuți sub amenințarea armei, atacați și omorâți” din cauza deteriorării ordinii și legii.

Declarația sa a avut loc în timp ce negocierile pentru un armistițiu între Israel și Hamas în Gaza au fost reluate la Cairo. Oficiali de rang înalt din SUA, Israel, Egipt și Qatar s-au întâlnit marți, în timp ce presiunea asupra Israelului creștea din partea comunității internaționale pentru a nu invada Rafah. Guterres a declarat că speră ca negocierile să fie de succes pentru a evita un atac israelian asupra orașului.

Cu toate acestea, declarațiile ulterioare după întâlnire din partea Serviciului de Informații de Stat Egiptean au indicat că nu s-a ajuns la nicio soluție.

Avertismente din SUA și Regatul Unit

Președintele SUA, Joe Biden, a avertizat Israelul că civilii trebuie protejați. Secretarul de externe al Regatului Unit, David Cameron, i-a spus Israelului să ”se oprească și să se gândească serios” înainte de a ataca Rafah.

Cel puțin 1.200 de persoane au fost ucise în atacurile din Israel de către luptătorii conduși de Hamas pe 7 octombrie anul trecut.

În replică, Israelul a declanșat o campanie militară în Fâșia Gaza. Potrivit Ministerului Sănătății condus de Hamas, au fost ucise peste 28.400 de persoane, în principal femei și copii, iar peste 68.000 au fost răniți de la începutul războiului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel