OMV Petrom, producţie de ţiţei la o nouă sondă din Marea Neagră
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Vlad Manolache
WhatsApp
Foto cu caracter ilsutrativ
Foto cu caracter ilsutrativ
OMV Petrom a început producţia de ţiţei la o nouă sondă forată în Marea Neargă.

OMV Petrom a început producţia de ţiţei la o nouă sondă offshore, forată pe zăcământul Lebăda Vest din Marea Neagră, după investiţii de aproximativ 30 de milioane de euro. 

Aceasta este prima sondă multilaterală forată în România. Lucrările de foraj au demarat în februarie, în cadrul campaniei offshore anunţată în septembrie 2017. 

"Forajul multilateral este o nouă tehnologie care ne permite să accesăm zone diferite din cadrul unui zăcământ, prin intermediul unei singure sonde. Prin sondele multilaterale putem să accesăm resurse suplimentare în cadrul zăcămintelor mature şi să creştem producţia, însă în condiţii de control al costurilor. Sunt mândru că această nouă tehnologie a fost implementată cu succes în OMV Petrom", a declarat Peter Zeilinger, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil de Upstream, citat în comunicat. 

Forare la 3.200 de metri

Investiţiile pentru forajul sondei şi pentru conectarea acesteia la infrastructura existentă s-au ridicat la aproximativ 30 de milioane de euro. 

Sonda are două ramuri care au fost forate pe o lungime de circa 3.200 de metri, respectiv 2.200 de metri, sub fundul mării. 

Cu o producţie iniţială de 1.700 barili echivalent petrol (bep)/zi, sonda LVO7 se află în top zece sonde cu cea mai mare producţie din portofoliul OMV Petrom. 

Lebăda Vest este, în prezent, cel mai mare zăcământ de ţiţei offshore din România aflat în producţie. A fost descoperit în 1984 şi este deja exploatat de zeci de ani, confruntându-se cu provocările şi necesarul ridicat de investiţii specifice unui zăcământ matur. 


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel