Data publicării:

OMS, avertisment dur în cazul unei ofensive israeliene la Rafah: Ar putea duce la o baie de sânge

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Freepik @IF-Ashfaq
FOTO: Freepik @IF-Ashfaq

Ofensiva terestră asupra orașului Rafah poate ”duce la o baie de sânge” este avertismentul directorului OMS.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a avertizat că o ofensivă terestră a armatei israeliene asupra orașului Rafah, aflat în sudul Fâșiei Gaza, aproape de granița cu Egiptul, ”ar putea duce la o baie de sânge”.

Avertismentul lui Ghebreyesus a fost publicat într-o postare făcută pe rețeaua X, fosta platformă Twitter.

”OMS este profund îngrijorată de faptul că o operațiune militară la scară largă în Rafah ar putea duce la o baie de sânge. Peste 1,2 milioane de persoane se adăpostesc în prezent în zonă, multe dintre ele neputând să se deplaseze în altă parte.

Un nou val de strămutări ar exacerba supraaglomerarea, limitând și mai mult accesul la alimente, apă, servicii de sănătate și de salubritate, ceea ce ar duce la creșterea numărului de focare de boală, la agravarea nivelului de foamete și la pierderi suplimentare de vieți omenești.

Doar 33 % din cele 36 de spitale din Gaza și 30 % din centrele de asistență medicală primară sunt funcționale într-o oarecare măsură, pe fondul atacurilor repetate și al lipsei de materiale medicale vitale, de combustibil și de personal”, a scris Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Occidentalii cer Israelului să renunțe la ofensiva terestră

Europenii, ONU și Statele Unite, principalul aliat al Israelului, i-au cerut cu fermitate premierului israelian Benjamin Netanyahu să renunţe la o ofensivă terestră asupra orașului.

Pe lângă costul vieţilor umane, o ofensivă ar fi ”o lovitură majoră pentru operaţiunile umanitare în întreaga Fâșie Gaza” deoarece Rafah ”se află în centrul unor operaţiuni umanitare”, a avertizat, de asemenea,vineri purtătorul de cuvânt al Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), Jens Laerke, scrie Agerpres.

Reamintim că în urma atacului grupării Hamas, din 7 octombrie, asupra Israelului, peste 1.170 de persoane, majoritatea civili, au murit, potrivit unui bilanț AFP, bazat pe date oficiale israeliene.

În represalii la atacul Hamas, armata israeliană a lansat o ofensivă de amploare - aeriană, apoi terestră - în Fâșia Gaza, care a provocat până acum 34.622 de morţi, în majoritate civili, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas.

Citește și: Scholz i-a cerut lui Netanyahu încetarea focului și ajutor umanitar pentru Gaza

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel