Urmărește emisiunea live
Alcoolul, ARMĂ în războiul cu COVID-19? OMS SPULBERĂ un MIT
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
FOTO: Pixabay.com
FOTO: Pixabay.com
Organizația Mondială a Sănătății susține că alcoolul nu protejează împotriva COVID-19, iar accesul la aceste produse ar trebui să fie restricționat în timpul restricțiilor de distanțare socială și de izolare. 

Se știe că alcoolul este dăunător sănătății în general și că acesta crește riscul de vătămare și violență, inclusiv violența față de parteneri, și poate provoca intoxicații cu alcool, scrie Organizația Mondială a Sănătății pe site-ul oficial. 

În perioadele de blocare în timpul pandemiei COVID-19, consumul de alcool poate agrava vulnerabilitatea sănătății, poate duce la probleme de sănătate mintală și violență. OMS Europa le reamintește oamenilor că consumul de alcool nu îi protejează de COVID-19 și încurajează guvernele să aplice măsuri care limitează consumul de alcool.

Mituri despre alcool și COVID-19

Teama și dezinformarea au generat un mit periculos potrivit căruia consumul de alcool de o concentrație mai mare poate ucide virusul COVID-19. Total greșit. Consumul de alcool prezintă riscuri pentru sănătate, iar consumul de alcool etilic (etanol) poate duce la consecințe grave asupra sănătății, inclusiv moartea.

Consumul de alcool este asociat cu o serie de boli transmisibile și tulburări de sănătate mintală, care pot face o persoană mai vulnerabilă la COVID-19. În special, alcoolul compromite sistemul imunitar al organismului și crește riscul rezultatelor adverse pentru sănătate. Prin urmare, oamenii ar trebui să-și minimizeze consumul de alcool în orice moment, în special în timpul pandemiei COVID-19.

Restrângerea accesului la alcool în timpul pandemiei COVID-19

Alcoolul este responsabil de 3 milioane de decese pe an în întreaga lume, o treime dintre ele apar în Regiunea Europeană, anunță OMS. 

”Alcoolul este consumat în cantități excesive în Regiunea Europeană și face prea multe victime. În timpul pandemiei COVID-19, ar trebui să ne întrebăm cu adevărat ce riscuri ne asumăm pentru a lăsa persoanele izolate în casele lor cu o substanță atât de dăunătoare pentru sănătatea lor” spune Carina Ferreira-Borges, manager de program, Programul alcool și droguri ilicite, OMS/ Europa.

Normele și reglementările existente pentru a proteja sănătatea și a reduce daunele cauzate de alcool, cum ar fi restricționarea accesului, ar trebui să fie respectate și chiar consolidate în timpul situațiilor de pandemie și de urgență COVID-19, mai precizează OMS. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel