Data publicării:
Olguta Vasilescu: Orban și Cîțu sunt total depășiți de situație. Măsurile propuse de PSD, pentru ieșirea din criză
Lia Olguța Vasilescu a analizat măsurile propuse de Guvernul Orban, după decretarea stării de urgență, considerând că măsurile luate până acum sunt insuficiente și nu rezolvă problemele reale din economie, amintind și ce măsuri a propus PSD.
Deputatul PSD Lia Olguța Vasilescu susține că programul propus de Guvernul liberal ”încurajează închiderea companiilor și concedierea angajaților” și permite fraudele:
”După 3 luni de întârziere a apărut un draft de Plan de măsuri economice. Acesta va avea doar un impact marginal în economie, costurile lui vor fi mai mari decât beneficiile, nu stimulează producția în continuare, este birocratic și poate da naștere la fraude. Mai mult, nu există nicio măsură despre stimularea cererii. În primul rând, programul nu identifica corect principalele sectoare economice afectate de criză coronavirus - turism, transport, divertisment, auto, pentru care nu există măsuri efective de sprijin / salvare.
Sectorul auto de exemplu, un sector strategic pentru România și deosebit de important pentru economia locală a orașelor Craiova și Pitești, nu are adresată nicio măsură de sprijin pentru producție. Sectorul auto aduce anual 16% din PIB-ul României și 26% din exporturi precum și 2 miliarde euro venituri din taxe și impozite. La fel, pentru sectorul producției de medicamente și materialor sanitare. Nu există nicio măsură care să stimuleze producția internă.
Propunerile PSD
PSD a propus:
* Schemă de ajutor de stat de 300 milioane lei pentru producătorii de medicamente din România;
* Plafonarea taxei clawback la 20% în 2020 pentru medicamentele generice, în mare parte produse în ţară;
* Finanțarea unei scheme de ajutor de stat de 300 de milioane de lei pentru sprijinirea companiilor strategice naționale CFR și TAROM;
* Schemă de ajutor de stat de 300 milioane lei pentru susținerea industriei auto și de componente auto din România.
Programul propus de PNL încurajează închiderea companiilor și concedierea angajaților, în loc să stimuleze continuarea producției cât de mult posibil și menținerea locurilor de muncă. Soluția plății a 75% din șomajul tehnic pentru lucrătorii concediați trebuie folosită doar temporar, excepțional și nu că stimul pentru închiderea producției și trimiterea în șomaj a angajaților.
Noi am propus că în domeniile în care producția poate fi continuată fără riscuri pentru sănătate să se asigure angajaților măști, mănuși și dezinfectanți, astfel încât producția să continue. De asemenea, în construcții exterioare activitatea poate fi continuată. În agricultură, la fel.
Cum știm care sunt sectoarele afectate
O altă hibă a programului PNL este că e mult prea birocratic și dă naștere la fraude. Pentru că IMM urile să beneficieze de garanțiile acordate de stat trebuie să indeplinească tot felul de formalități, avize, dosare cu șînă s.a.m.d. Nu se știe care sunt procedurile, formularele, actele de pus la dosar, cât timp durează aprobarea și, mai ales, ce criterii trebuie îndeplinite. Mai mult, aceste garanții se dau doar firmelor care vor primi certificat de la Ministerul Economiei că făcând parte dintr-un sector economic puternic afectat. Cum știm care sunt sectoarele afectate dacă nu sunt prevăzute criterii, indicatori s.a.m.d? Mecanismul garanțiilor există și până acum, dar doar câteva zeci/ sute au apelat la acest mecanism în ultimii ani din cauza birocrației. Maximum de capacitate al FNGCIMM pentru acordarea acestor garanții este de 2500-3000 de dosare aprobate pe lună. Au idee cam câte firme există în România?
În ceea ce privește oferta, dacă nu are cine și cu ce cumpăra - de ce să se producă? De aceea noi am propus măsuri simetrice pe cerere și oferta. De exemplu, la industria auto, dacă stimulăm oferta, adică producția prin Schemă de ajutor de stat de 300 milioane lei, propunem și Dublarea Programelor Rabla Clasic și Rabla Plus de la 550 milioane la 1,1 miliarde lei în 2020, astfel încât să existe cerere nu pentru 60.000 de unități, ci pentru 120.000.
PNL, depășit de situație
E clar că și Orban și Cîțu sunt total depășiți de situație! Specialiștii noștri sunt disponibili. E adevărat că ei nu primesc locuri călduțe în consilii de administrație, cum au primit azi niște PNL-iști habarnisti, de parcă astea erau urgențele țării în vreme de ciumă galbenă, dar mai bine să ceară ajutor decât să ducă economia în cap! Dincolo de ce ziceau ei despre noi, am fost mereu pe primul și al doilea loc în Europa la creștere economică, atât timp cât am avut România în gestiune. Și nu de proști! Ascultați-ne sfaturile că, în trei luni de guvernare, ați anulat 3 ani buni cu PSD! La ce aiureli prezentați acum, dată viitoare vom avea nevoie de 10 ani că să redresăm țară...” susține fostul ministru al Muncii, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
n.r. - Sublinierile și intertitlurile aparțin redacției
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News