Olanda se oferă să cumpere sisteme Patriot din alte țări pentru Ucraina
Data publicării:
Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
La summitul UE de la Bruxelles, prim-ministrul olandez Mark Rutte a oferit să cumpere sisteme de apărare antiaeriană Patriot de la țările care le dețin, dar nu doresc să le furnizeze Ucrainei. Aceasta a fost raportat de The Guardian, conform Ukrinform.

Acesta a subliniat că necesitatea obținerii de rachete sol-aer pentru Ucraina este urgentă, cu noi eforturi de a convinge țările "care stau pe stive mari de patrioți" să le elibereze pentru a ajuta la oprirea războiului Rusiei.

"Știm că multe țări stau pe stive mari de sisteme Patriot, poate nu doresc să le livreze direct. Putem să le cumpărăm de la ei, putem să le livrăm Ucrainei, avem banii disponibili. Este crucial", a declarat el la sosirea la summitul liderilor UE.

Conform rapoartelor Ukrinform, prim-ministrul olandez Mark Rutte, într-o convorbire telefonică cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a anunțat furnizarea a încă un miliard de euro în ajutor militar pentru Ucraina și 400 de milioane de euro pentru reconstrucția țării.

NATO îndeamnă aliații să ofere ajutor militar Ucrainei

Stoltenberg a vorbit în timp ce Germania face planuri pentru a încuraja țările europene care operează rachete Patriot să ofere sistemele Ucrainei. În cursul weekendului, Berlinul a anunțat că va trimite un sistem de apărare antiaeriană Patriot.

"Germania a anunțat că va trimite un alt sistem Patriot în Ucraina, o parte a efortului important pe care îl facem acum în cadrul alianței NATO pentru a intensifica livrările noastre de sisteme de apărare antiaeriană în Ucraina", a declarat Stoltenberg.

"Dacă aliații se află în fața unei alegeri între atingerea obiectivelor de capacități ale NATO și oferirea de mai mult ajutor Ucrainei, mesajul meu este clar: Trimiteți mai mult în Ucraina", a spus el, adăugând că președintele ucrainean Volodymyr Zelenski va participa la o întâlnire a Consiliului NATO-Ucraina vineri.

În scurt timp după conferința de presă a lui Stoltenberg, NATO a anunțat că se va alătura întâlnirii miniștrilor de externe din G7 din Italia, joi, unde sunt programate discuții despre Ucraina și Orientul Mijlociu.

Un atac aerian rus a ucis 13 ucraineni miercuri, un incident pe care Zelenski a declarat că ar fi putut fi evitat dacă Kievul ar fi primit în avans ajutor militar suficient din partea Occidentului.

POLITICO a relatat miercuri că ministrul german al Afacerilor Externe, Annalena Baerbock, și ministrul Apărării, Boris Pistorius, lansează o inițiativă "Acțiune imediată în domeniul apărării antiaeriene" pentru a convinge partenerii din NATO și dincolo să trimită sisteme de apărare antiaeriană cu caracter urgent în Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel