Oficial S&P: Ratingul României ar putea intra în categoria „junk”
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
România și Columbia se află, alături de alte peste 100 de firme, pe lista entităților care ar putea intra în categoria „îngerilor căzuți”, cu ratinguri care au putea ajunge la categoria „junk”, a declarat Alexandra Dimitrijevic, Global Head of Research la agenția de rating S&P.

Reuters notează că 2020 este pe cale să devină un an record pentru „îngerii căzuți” - companii sau țări ale căror ratinguri sunt reduse de la „investment grade” la categoria „junk”. Criza generată de pandemie a dus la retrogradări de ratinguri sau perspective pentru peste 2.000 de companii sau țări, datorii de aproape 400 de miliarde de dolari intrînd în teritoriul „junk”.

Numărul „îngerilor căzuți” a depășit deja 25 în acest an, cu nume importante la nivel mondial precum Ford, Kraft Heinz, Renault, Occidental Petroleum, Delta Air Lines și Macy's, fiind afectate datorii de 360 ​​miliarde dolari.

Ce transmite S&P

Cei 119 potențiali îngeri căzuți aflați în pericol, conform S&P Global, au obligațiuni de 595 miliarde de dolari, iar pe listă se află și două țări, Columbia și România. Între 70% și 85% din firmele de energie, transporturi, mass-media și automobile au fost afectate de mișcări de rating, în timp ce marile firme de tehnologie abia au simțit impactul.

Agenţia de rating Standard & Poor's a menţinut în iunie ratingul de ţară al României, (BBB-/A-3), precum şi perspectiva negativă asupra economiei. „Am afirmat ratingul, având în vedere datoria publică şi datoria externă relativ scăzute ale României. Credem că România va avea capacitatea de a absorbi nivelul de deteriorare a economiei pe care îl aşteptăm pentru 2020. (…) Deşi credem că actuala politică fiscală ar putea încuraja deciziile politice de creştere a pensiilor publice în luna septembrie, vedem în continuare riscuri semnificative. Mai exact, peisajul politic şi alegerile din decembrie nu oferă vizibilitate asupra a ceea ce urmează să se întâmple în economie”, se arata în raportul S&P din acel moment, potrivit Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel