„Odios și laș”. Lumea reacționează la atacul asupra sălii de concerte din Moscova, unde au murit 150 de persoane
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
FOTO: captura video Twitter @SVTV NEWS
FOTO: captura video Twitter @SVTV NEWS
Cel puțin 150 de persoane au fost ucise în atacul efectuat de un grup de indivizi înarmați mascați care au detonat și explozibili în incintă.

Cel puțin 150 de persoane au fost ucise și 145 au fost rănite după ce indivizi înarmați au deschis focul asupra spectatorilor unui concert în apropierea Moscovei și au declanșat explozii care au pornit un incendiu masiv, în unul dintre cele mai mortale atacuri din Rusia din decenii.

Rusia investighează cine se afla în spatele raidului asupra Sălii de Evenimente Crocus City, care a avut loc chiar în timp ce un public numeros își lua locurile pentru un concert susținut de veterana trupă rock Picnic.

Grupul radical ISIL (ISIS) a revendicat responsabilitatea pentru atac, care a fost condamnat de lideri din întreaga lume.

Iată ce au declarat unii dintre aceștia, imediat după momentul atacului, când inițial erau 40 de oameni uciși.

Națiunile Unite


Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a condamnat "în cei mai puternici termeni posibili atacul terorist de astăzi asupra unei săli de concerte în afara Moscovei, în care cel puțin 40 de persoane au fost raportat ucise și peste 100 rănite", a declarat purtătorul de cuvânt Farhan Haq într-o declarație, înainte ca autoritățile să anunțe că bilanțul deceselor a crescut.

Guterres "transmite sincerele sale condoleanțe familiilor îndoliate, poporului și guvernului Federației Ruse", a adăugat el.

Consiliul de Securitate al ONU a condamnat, de asemenea, "în cei mai puternici termeni atacul terorist odios și laș asupra unei săli de concerte din Krasnogorsk, regiunea Moscova, Federația Rusă, la 22 martie 2024.

"Membrii Consiliului de Securitate au subliniat necesitatea de a trage la răspundere pe autorii, organizatorii, finanțatorii și sponsorii acestor acte de terorism repudiate și de a-i aduce în fața justiției."

Ucraina


Ucraina "nu are nicio legătură" cu atacul, a declarat consilierul prezidențial Mykhailo Podolyak pe Telegram.

Direcția principală de informații a Ministerului Apărării ucrainene a declarat că "atacul terorist din Moscova a fost o provocare planificată și deliberată de către serviciile speciale rusești la ordinul lui Putin", pretinzând că scopul era de a "escalada și extinde în continuare războiul" cu Ucraina.

China


Președintele Xi Jinping și-a transmis "condoleanțele" președintelui rus Vladimir Putin, a raportat agenția de știri de stat a Chinei, Xinhua.

Xi "a subliniat că țara sa se opune tuturor formelor de terorism, condamnă ferm atacul terorist și susține ferm eforturile guvernului rus de a-și proteja securitatea și stabilitatea națională".

Statele Unite


Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat: "Imaginile sunt pur și simplu oribile și greu de privit, iar gândurile noastre sunt evident cu victimele acestui atac teribil, teribil de împușcături."

Uniunea Europeană


Uniunea Europeană a declarat că este "șocată și îngrozită" de atac.

"UE condamnă orice atac împotriva civililor. Gândurile noastre sunt cu toți cetățenii ruși afectați", a declarat un purtător de cuvânt al UE.

Afganistan


Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Abdul Qahar Balkhi, a declarat că administrația talibană a condamnat atacul în "cei mai puternici termeni". Kabulul consideră că este "o violare flagrantă a tuturor standardelor umane".

Cuba


Președintele Miguel Diaz-Canel a declarat: "Cuba condamnă actul terorist atroce care a avut loc în Moscova. Cele mai sincere condoleanțe către guvernul și poporul rus."

Franța


Președintele Emmanuel Macron a declarat că "condamnă ferm atacul terorist revendicat de Statul Islamic", într-o declarație emisă de Palatul Elysee.

"Franța își exprimă solidaritatea cu victimele, familiile lor și întregul popor rus", se arată în declarație.

Ministerul de Externe a declarat că "Imaginile care vin din Moscova sunt teribile", și a adăugat că "lumina trebuie să fie aruncată asupra acestor acte odioase".

Germania


"Imaginile atacului oribil asupra oamenilor nevinovați de la Crocus City Hall, lângă Moscova, sunt oribile", a declarat Ministerul de Externe al Germaniei. "Contextul trebuie clarificat rapid. Cele mai sincere condoleanțe merg către familiile victimelor."

India


"Noi condamnăm cu fermitate atacul terorist odios din Moscova", a scris pe X prim-ministrul Narendra Modi.

"Gândurile și rugăciunile noastre sunt alături de familiile victimelor. India se solidarizează cu guvernul și poporul Federației Ruse în această oră de doliu."

Italia


Prim-ministrul Giorgia Meloni a condamnat ceea ce a numit un "act odios de terorism".

"Ororile masacrului civililor nevinovați din Moscova sunt inacceptabile", a spus Meloni, exprimându-și "solidaritatea deplină cu persoanele afectate și familiile victimelor".

Japonia


Ministerul de Externe al Japoniei a declarat că condamnă "ferm" atacul. "Japonia își exprimă sincerele condoleanțe familiilor îndoliate și își manifestă simpatia profundă față de cei răniți."

Venezuela


"Noi exprimăm cea mai puternică condamnare a atacului armat care a fost efectuat împotriva civililor astăzi la Moscova, în centrul expozițional Crocus City Hall," a declarat ministrul de externe Yvan Gil.

"Noi transmitem condoleanțe familiilor victimelor și ne solidarizăm cu guvernul rus."

Israel


"Îndoliat de evenimentele tragice de astăzi în Moscova. Inimile noastre sunt alături de familiile victimelor și de toți cei afectați", a postat ministrul de externe Israel Katz pe X.

Autoritatea Palestiniană


Președinția Autorității Palestiniene a condamnat atacul și "a afirmat solidaritatea și sprijinul său pentru conducerea rusă și poporul prietenos al Rusiei, subliniind interesul său pentru stabilitate în Federația Rusă prietenoasă", conform agenției oficiale de știri Wafa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel