Data publicării:

Octavian Jurma, prognostic îngrijorător: Pragul de 10.000 de cazuri de coronavirus pe zi va fi depăşit marți, 26 iulie 2022

Autor: Doinița Manic | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Octavian Jurma, prognostic îngrijorător: Pragul de 10.000 de cazuri de coronavirus pe zi va fi depăşit marți, 26 iulie 2022 / Foto: Pixabay, de Mario Hagen
Octavian Jurma, prognostic îngrijorător: Pragul de 10.000 de cazuri de coronavirus pe zi va fi depăşit marți, 26 iulie 2022 / Foto: Pixabay, de Mario Hagen

Octavian Jurma susține că România va depăși pragul de 10.000 de cazuri de coronavirus pe zi marți, 26 iulie 2022.

Octavian Jurma susține că având în vedere ultimele raportări zilnice ale noilor cazuri de coronavirus se poate estima că pragul de 10.000 de cazuri pe zi va fi depăşit marți, 26 iulie 2022

"Al treilea raport zilnic oferă deja un pattern familiar raportărilor din România, cu vârful săptămânal marți și valori în jurul mediei săptămânale până duminică. Acest lucru ne permite să estimăm destul de precis ziua în care vor fi atinse oficial anumite valori .Așa cum se vede și din tabelul cu prognoza simplă, chiar dacă acest ritm de creștere începe să scadă progresiv de la 100% spre 50% pe săptămâna, pragul de 10.000 de cazuri pe zi va fi depășit marți, 26 iulie 2022.

Jurma lansează două scenarii posibile

Această înseamnă fie că vârful de 10.000 de cazuri va fi atins la finalul lunii iulie, fie că la mijlocul lunii august vârful va fi la peste 20.000 de cazuri pe zi. Este destul de sigur că pragul de 10.000 de cazuri va fi atins. Nu este însă clar ce urmeză după. Avem două scenarii posibile:

1. Un platou înalt în luna august așa cum s-a întâmplat în 2020 după suspendarea legii carantinei.

2. O faza descendența de scurtă durata.

În ambele scenarii reluarea creșterii pe fondul lipsei complete de măsuri de prevenție în școlii este foarte probabilă, alimentată și de importului noilor variante la revenirea din vacanțele din străinătate.

În graficul de sub tabel aveți rata de creștere pentru cei mai importanți indicatori. Se vede cum debutul internărilor are loc conform așteptărilor teoretice, la 2 săptămâni după debutul creșterii numărului de cazuri, iar cel al internărilor la ATI și deceselor la 3-4 săptămâni.

Astfel, săptămâna trecută este prima săptămâna care ne oferă o imagine completă a ratei de cuplare între aceste variabile. Impresia inițială este că severitatea BA5 în România este ușor mai ridicată decât a Omicron-BA1, dar mai scăzută decât Delta ceea ce înseamnă că impactul va depinde mai degrabă de durata valului 6 decât de virulența BA5. Acest profil era așteptat și în urmă studiilor teoretice și de laborator ale BA5.

Creștere cu 106% a deceselor

Ce mă îngrijorează este creștere cu 106% a deceselor săptămâna trecută, precum și faptul că deja media deceselor din această săptămâna este cu 25% mai mare decât cea de săptămâna trecută. Creșteri săptămânale cu 100% a deceselor am avut doar în valul 4-Delta. Maximul din valul 5-Omicron a fost de 50.6%. Dacă ajustăm creșterea deceselor la creșterea numărului de cazuri, varianta Omicron-BA5 pare să fie cam la 50% din virulența Delta.

Să sperăm însă că acest raport va scădea în săptămânile următoare pentru că dacă vom avea de 2x mai multe cazuri decât în valul 4-Delta atunci există riscul să avem același număr de decese. Acestea sunt doar speculații teroretice în acest moment. Există motive să sperăm că valul BA5 va fi mai apropiat de valul 5 decât de valul 4 ca impact. Ar fi însă prudent să sperăm la ce este mai bine dar să ne pregătim pentru ce este mai rău, mai ales că avem semne că poate fi mai rău. În felul acest valul 6 nu ne va lua din nou prin surprindere.", a scris Octavian Jurma pe pagina sa de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel