Data publicării:
Octavian Berceanu: „Ursul a învățat că primește ceva de la om, altfel el evită întâlnirea”
Octavian Berceanu a vorbit despre modul în care urșii au ajuns să se comporte docil, știind că pot primi mâncare.
Octavian Berceanu a explicat de ce apropierea dintre om și urs poate fi periculoasă pe termen scurt și dăunătoare pe termen lung. Mulți turiști consideră că este în regulă să se apropie de urșii care ies la drum, obișnuind astfel animalele cu prezența lor.
În urma unor imagini în care apar mai mulți turiști în afara mașinilor hrănind sau apropiindu-se de urși, Octavian Berceanu, șeful Gărzii Naționale de Mediu, a vorbit despre motivele pentru care un astfel de obicei ar trebui evitat.
„Oamenii sunt în afara mașinilor. Se dau jos din mașini ca să hrănească urșii. Oamenii ăștia pur și simplu nu înțeleg ce li se poate întâmpla. Îi văd pe urși simpatici, caută prin portbagaj ceva de mâncare, dar sunt în pericol, nu?”, a afirmat Cosmin Prelipceanu.
Turiștii care se apropie de urși sunt în pericol
„Sunt în pericol în primul rând pentru că e la 2 metri și ceva ursul, la 3 metri. Urșii acolo au devenit un fel de animale de companie. Li se pare normal, oamenilor li se pare normal să le dea ceva de mâncare, să facă un selfie. Am observat un comportament deviant la multe dintre aceste exemplare, pentru că ursul îți iese în față pe cărare nu pentru că ar avea ceva cu tine, din instinct, în comportamentul lui nu se întâmplă lucrul ăsta, el te evită, pentru că te simte de la distanțe mari, dar știe că primește ceva.
Și vin unii cu 3-4 sandwich și 3-4 mere pe care să le ofere ursului, ceea ce este anormal, total anormal. Ne-am împrietenit peste noapte cu o specie care nu era chiar așa de prietenoasă și nu ar trebui să fim prieteni, face parte din faună. E un comportament aberant și sunt sigur că vom găsi căi să îl și sancționăm. Nu este în regulă, urșii ăștia vor merge pe urmă din poartă în poartă, vor merge pe fiecare cărare ca să primească ceva. Nu e normal, ei trăiesc în mijlocul pădurii. Mie mi-ar fi frică să mă trezesc cu un urs care așteaptă să îi dau eu ceva, un sandwich, o bomboană, orice, nu mă simt confortabil, chiar dacă nu mă aleargă. Ursul îți cere, vine cât mai aproape, a învățat comportamentul ăsta, exact ca un câine, lasă capul plecat, te înduioșează, ca să îi dai ceva”, a spus Octavian Berceanu la Digi24.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News