Occidentul este tot mai îngrijorat de alianța dintre Rusia și Coreea de Nord
Pentru că are nevoie disperată de muniție și resurse pentru a întreține războiul, Rusia se apropie tot mai mult de state precum Coreea de Nord și Iran.
Tot mai izolată pe scena mondială, Rusia s-a întors către un alt paria, Coreea de Nord, notează TheIndependent.
Pentru a obține sprijin în menținerea cantității masive de muniție și arme pe care le folosește în timpul invaziei Ucrainei – cu Kiev apărându-și ferm teritoriul - Rusia colaborează tot mai mult cu Coreea de Nord. Națiunile occidentale și vecinii atât ai Moscovei, cât și ai Phenianului, exprimă îngrijorarea că o alianță mai strânsă dintre Rusia și Coreea de Nord ar putea consolida mașina de război a lui Vladimir Putin în Ucraina și ar putea da curaj lui Kim Jong-un.
Duminică, regimul lui Kim a lansat o rachetă hipersonică și rază intermediară, prima lansare a anului 2024 conform agenției de stat, într-o mișcare condamnată de Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia. Phenianul a declarat că testul a avut ca scop verificarea "fiabilității" noilor motoare cu combustibil solid de înaltă tracțiune, precum și a unei rachete cu rază intermediară și hipersonică, a transmis agenția de stat KCNA.
În ceea ce privește Coreea de Nord, relațiile cu Rusia nu au fost întotdeauna la fel de călduroase cum au fost la apogeul Uniunii Sovietice, dar țara beneficiază acum de nevoia Moscovei de prieteni. Dacă este confirmat, lansarea tehnologiei de rachetă hipersonică, pe care Rusia o utilizează în Ucraina, va stârni îngrijorări în Occident.
Moscova și Phenianul au negat tranzacțiile cu arme, dar au spus că vor intensifica cooperarea în toate domeniile, iar Kim a făcut o vizită rară în afara Rusiei pentru a se întâlni cu Vladimir Putin în septembrie anul trecut, iar imaginile strângerii de mână prelungite și prânzurile opulente spuneau mult despre ceea ce începe acum să iasă la iveală.
Cu războiul la doar o lună distanță de intrarea în al doilea an de lupte, mașina de luptă a lui Putin a consumat rezervele, iar Kremlinul încearcă să reînnoiască proviziile epuizate cu sprijinul din partea Iranului și Coreei de Nord.
Oficialii din Coreea de Sud și SUA au afirmat că Phenianul a expediat mai mult de un milion de rachete balistice - despre care experții în armament spun că le are în milioane de exemplare.
În schimb, Coreea de Nord ar putea căuta asistență pentru economia sa aflată în dificultate și, potențial, tehnologie pentru îmbunătățirea arsenalului său nuclear.
La scurt timp după vizita lui Kim, Phenianul a pretins succesul în plasarea unui satelit spion pe orbită în noiembrie, după cel puțin două încercări eșuate în anii precedenți, cu tehnologia furnizată de Moscova, conform oficialilor din Coreea de Sud și SUA.
Luni, Kremlinul a afirmat că Rusia dezvoltă un parteneriat cu Coreea de Nord "în toate domeniile" și l-a descris ca "cel mai apropiat vecin al nostru".
Acest lucru s-a întâmplat în timp ce ministrul de externe nord-coreean, Choe Son Hui, a sosit la Moscova pentru a lucra la acordurile convenite între Putin și Kim în timpul întâlnirii lor de la centrul de lansare a sateliților Vostochny din Rusia.
Reînvierea parteneriatului cu rădăcini în era sovietică poate schimba balanța, modificând dinamica în două regiuni volatile, atât în Ucraina, cât și pe Peninsula Coreeană, spun experții.
Situația devine și mai critică într-un moment în care SUA pare să fie obosită să investească în Ucraina, cu resurse ce trebuie alocate luptelor din Orientul Mijlociu, cu războiul dintre Israel și Hamas și conflictul cu houthi în Marea Roșie.
"Cele două state paria, confruntându-se cu sancțiuni economice și tehnice puternice din partea Occidentului, se apropie din ce în ce mai mult din cauza războiului din Ucraina și a nevoii urgente a Rusiei de muniție după aproape doi ani de război continuu", declară Swaran Singh, profesor de relații internaționale la Universitatea Jawaharlal Nehru din New Delhi, India, pentru The Independent.
"Această alianță marchează o inversare a rolurilor", spune Singh, adăugând că Uniunea Sovietică a susținut formarea Coreei de Nord, iar sub conducerea bunicului lui Kim, Kim Il-sung, a fost finanțată, aprovizionată și susținută cu echipament militar de către sovietici.
"Națiunile occidentale ar trebui să privească cu îngrijorare această colaborare în creștere, deoarece întărește atât Coreea de Nord, cât și Rusia în confruntarea lor prelungită cu Occidentul."
Îngrijorările care au apărut imediat după vizita lui Kim în Rusia par să-și fi găsit expresia pe fronturile din Ucraina atunci când Casa Albă a declarat săptămâna trecută că Rusia a lansat rachete balistice cu rază scurtă de la nord-coreeni în Ucraina.
A fost prima dată când serviciile de informații americane au împărtășit detalii despre rachetele balistice nord-coreene, care sunt rachete ghidate autonom ce pot lovi ținte la 900 km distanță.
"Aceasta reprezintă o amenințare clară pentru Occident, în special pentru Statele Unite", afirmă el.
Adaugă că Coreea de Nord interacționează cu China și Rusia în transferul de tehnologie critică și că transferul ilegal de arme "ar trebui să îngrijoreze" Occidentul.
Cooperarea se anunță a aduce un an chiar mai dificil pentru Ucraina, care este obosită după doi ani de conflict, cu ofensiva terestră nereușită în recâștigarea unor părți semnificative din teritoriul ocupat, în contextul unui impas legat de finanțarea SUA, din cauza unei situații blocate în Congres.
Pachetele de ajutor militar și financiar, evaluate la peste 100 de miliarde de dolari (79 de miliarde de lire sterline), sunt blocate în prezent în SUA.
"Asistența pe care am furnizat-o acum s-a oprit complet", a spus purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, John Kirby, în condițiile în care parlamentarii au două săptămâni pentru a negocia un nou acord de cheltuieli.
"Marginalizarea Ucrainei în fața altor preocupări geopolitice a furnizat un spațiu propice pentru ca Rusia și Coreea de Nord să-și întărească parteneriatul", afirmă Singh.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News