Data publicării:

Obligaţii da, bani nu. Primarii de municipii, solicitare către Guvern

Autor: Mihai Ciobanu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Primarii de municipii solicită Guvernului să ia măsuri astfel încât autorităţile locale să poată respecta deciziile luate în timpul stării de urgenţă şi avea şi fondurile necesare.

Urmare publicării în Monitorul Oficial a OM nr. 4/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID19, autoritățile publice locale au obligația de a asigura, începând de mâine 31 martie 2020, montarea de dispozitive cu soluţii dezinfectante la toate intrările blocurilor de locuinţe situate pe raza unităţii administrativ-teritoriale şi de a dezinfecta periodic lifturile, casa scărilor şi alte spaţii comune.

Nicio autoritate publică locală nu deține în acest moment resursele financiare, materiale și umane pentru a implementa o asemenea măsură, care implică:

1. Achiziția de dispozitive și soluții dezinfectante și punerea acestora gratuit la dispoziția populației care locuiește în clădiri colective. Vă rugăm să țineți seama că cea mai mare parte a populației din municipii (peste 10 milioane de cetățeni) locuiește în clădiri colective.

2. Asigurarea lucrărilor de montare a dispozitivelor și ulterior paza și aprovizionarea permanentă a acestora, în spații proprietate privată.

3. Achiziția de soluții dezinfectante specifice pentru spațiile comune ale clădirilor colective și achiziția de servicii de curățenie permanentă/dezinsecție pentru blocurile de locuințe. Mai mult, din analizele și evaluările făcute deja de autoritățile publice locale, nu au fost identificate entități comerciale care să furnizeze, la acest moment, dispozitive și soluții dezinfectante care să asigure nevoile a mai mult de jumătate din populația României, transmite Asociaţia Municipiilor din România (AMR).

Solicitare către premierul Orban

Față de acestea, vă solicităm revizuirea prevederilor art.6 alin. 1 din OM nr. 4/2020, în sensul responsabilizării asociațiilor de proprietari în ducerea la îndeplinire a acestei obligații, cu sprijinul autorităților publice locale sau asigurarea dispozitivelor și dezinfectanților necesari în conformitate cu prevederile art.1 din OUG nr. 11/20201 privind stocurile de urgenţă medicală, precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei.

În subsidiar, vă rugăm ca prin intermediul Ministerului Sănătații, să asigurați informarea direcțiilor de sănătate publică și a unităților administrativ-teritoriale cu privire la:

1. lista dezinfectanților eficienți în combaterea COVID-19, pe tipuri de utilizare (dezinfectare mâni, spații publice, spații de locuit, spații de tranzit)

2. posibile surse de aprovizionare (producători naționali/importatori), transmite AMR.

"Vă reamintim că în această perioadă au fost reglementate noi obligații pentru administrația publică locală:

1. Să asigure măsuri de sprijinire a persoanelor izolate la domiciliu, ca urmare a măsurilor de limitare a răspândirii COVID-19 (art.29 din Decretul 195/2020)

2. Să asigure conform HG nr. 201/2020, spații special amenajate pentru carantina în vederea cazării persoanelor care intră pe teritoriul României din zonele afectate de COVID-19, inclusiv • servicii de curătenie, servicii de spălătorie, produse de igienă personală, lenjerie (min. 2 rânduri/ pat), prosoape, protecţia bagajelor persoanelor şi a altor efecte personale ale acestora • 3 mese/zi/persoană inclusiv asigurarea tacâmurilor /farfuriilor de unică folosință • 2-4 l/zi/persoană, inclusiv costul paharelor de unica folosință • îmbrăcăminte corespunzătoare • tratamente medicale necesare pentru persoanele cu afecțiuni medicale preexistente sau care pot aparea pe perioada de carantină, altele decât în legătură cu îmbolnăvirea prin COVID19 • translator, dacă este cazul.

3. Să identifice şi să ţină evidenţa persoanelor în vârstă de peste 65 de ani, fără susţinători sau altă formă de ajutor, şi să asigure sprijin acestora în vederea minimalizării expunerii lor în afara locuinţelor (art.8 din OM 2/2020) 4. Să identifice şi să ţină evidenţa persoanelor fără adăpost, precum şi să asigure adăpostirea şi îngrijirea acestora (art.6 din OM 3/2020) 5. Să asigure spaţii hoteliere destinate repausului între ture sau gărzi personalului din sistemul public sanitar, în vederea prevenirii răspândirii virusului COVID-19 în rândul cadrelor medicale sau al familiilor acestora (art.7 din OM 4/2020)", se arată în comunicatul de presă.

Ce măsuri solicită AMR

"Pentru ducerea la îndeplinire a acestor obligații vă rugăm să emiteți în regim de urgență actele normative care să asigure autorităților publice locale instrumentele și resursele necesare:

1. Reglementarea posibilității ca APL să efectueze achiziţii directe de bunuri, servicii și lucrări necesare combaterii epidemiei COVID-19, pe perioada stării de urgenţă, fără aplicarea legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice/sectoriale.

2. Efectuarea rectificării bugetare și alocarea de fonduri în regim de urgență municipiilor și orașelor. Vă solicităm să aveți în vedere că suspendarea/încetarea activității unor agenți economici va duce la diminuarea drastică, începând cu această lună, a alimentării cu sume provenite din impozitul pe venit (IV) la nivelul tuturor unităților administrativ teritoriale, iar amânarea plății impozitelor și taxelor locale până la data de 30 iunie, măsură benefică pentru populație, afectează substanțial bugetele locale", se arată în documentul transmis de către AMR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel