Obiectivul UE de a planta 3 miliarde de copaci, departe de a fi îndeplinit
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Află câți copaci au fost plantați până în prezent, după angajamentul UE.

Un înalt oficial al Comisiei Europene a declarat că Uniunea Europeană este departe de a-și respecta angajamentul de a planta cel puțin 3 miliarde de copaci până la sfârșitul deceniului.

În cadrul "Pactului Ecologic European", executivul UE s-a angajat în 2020 să stimuleze plantarea de copaci în vederea creșterii rezervoarelor de carbon ale blocului comunitar, a combaterii pierderii biodiversității și a atenuării impactului schimbărilor climatice.

Patru ani mai târziu, "suntem foarte departe de a ajunge la 3 miliarde de copaci până în 2030", a declarat comisarul pentru mediu Virginijus Sinkevičius, în cadrul unui eveniment organizat de executivul UE.

Până în prezent au fost plantați doar 14,9 milioane de copaci, potrivit unui instrument creat de Comisia Europeană, citat de POLITICO. Cu peste 5 milioane, Belgia este pe primul loc. În Cehia au fost plantați aproximativ 3 milioane de copaci, iar în Franța puțin peste 2 milioane.

300 de milioane de copaci pe an

Pentru a atinge obiectivul, UE ar fi trebuit să planteze în medie 300 de milioane de copaci în fiecare an, începând din anul 2020.

Sinkevičius a subliniat că "doar o mică parte" din arborii plantați în UE sunt raportați în prezent în cadrul instrumentului Comisiei. În concluzie, "trebuie să plantăm cu adevărat mai mulți copaci", a mai precizat Sinkevičius.

Pentru ca un copac să fie luat în considerare în vederea atingerii obiectivului de 3 miliarde, acesta trebuie să fie considerat "suplimentar" - ceea ce înseamnă că nu ar fi fost plantat sau cultivat în alt mod, de exemplu pentru a îndeplini cerințele legale naționale - și trebuie să aducă beneficii biodiversității și luptei împotriva schimbărilor climatice.

Aceste condiții sunt dificil de îndeplinit, a declarat Florika Fink-Hooijer, director general al departamentului de mediu al Comisiei, în timpul evenimentului.

Finanțarea a fost, de asemenea, o problemă, a adăugat ea, menționând că sunt necesare mai multe stimulente financiare atât la nivelul UE, cât și la nivel național, pentru a încuraja plantarea de arbori în întregul bloc, inclusiv în orașe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel