Obiceiul de consum în SUA, modificat din cauza inflației
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Cheltuielile de consum, care reprezintă mai mult de două treimi din activitatea economică din SUA, au crescut cu 0,1% în luna noiembrie. Banca centrală a SUA încearcă să încetinească cererea în timp ce luptă pentru a readuce inflația la ținta de 2%.

Cheltuielile consumatorilor din SUA au crescut în noiembrie, în timp ce inflația anuală a crescut la cel mai lent ritm din ultimele 13 luni, dar probabil că cererea nu s-a diminuat atât suficient de repede pentru a descuraja Rezerva Federală să conducă ratele dobânzilor la niveluri mai ridicate anul viitor. Încetinirea activității economice în 2023, pe fondul creșterii costurilor îndatorării, a fost semnalată și de alte date de la Departamentul de Comerț vineri, care arată un câștig modest în comenzile de bunuri de capital fabricate local luna trecută. Banca centrală a SUA încearcă să încetinească cererea pentru orice, de la locuințe la forță de muncă, în timp ce luptă pentru a readuce inflația la ținta de 2%.

„Economia se mișcă în direcția corectă din perspectiva Fed, dar nu suficient de repede”, a declarat Gus Faucher, economist șef la PNC Financial din Pittsburgh, Pennsylvania. Cheltuielile de consum, care reprezintă mai mult de două treimi din activitatea economică din SUA, au crescut cu 0,1%, după ce au crescut cu 0,9% în octombrie. Economiștii chestionați de Reuters au estimat că cheltuielile de consum vor crește cu 0,2%.

Cum se modifică obiceiul de consum

O parte din moderarea cheltuielilor a reflectat o schimbare a cererii, de la bunuri la servicii. Încetinirea creșterii prețurilor pentru unele bunuri a redus, de asemenea, suma în dolari a cheltuielilor de consum. Cheltuielile pentru produse manufacturate de lungă durată au scăzut cu 2,3%, conduse de scăderea achizițiilor de autovehicule. Cheltuielile au fost obținute în plus pentru mobilierul de uz casnic și alte echipamente, precum și pentru bunuri și vehicule de agrement.

Cheltuielile pentru servicii au crescut cu 0,7%, majorate de locuințe și utilități, precum și de servicii financiare și asigurări. Acestea au compensat scăderile serviciilor de transport aerian. Indicele prețurilor pentru cheltuielile personale de consum (PCE) a crescut cu 0,1% luna trecută, după ce a crescut cu 0,4% în octombrie. Prețurile alimentelor au crescut cu 0,3%, cel mai mic câștig din decembrie 2021. Prețurile la bunurile și serviciile energetice au scăzut cu 1,5%. Prețurile serviciilor, care pot fi lipicioase, au crescut cu 0,4%, reflectând inflația locuințelor.

În cele 12 luni până în noiembrie, indicele prețurilor PCE a crescut cu 5,5%. Acesta a fost cel mai mic câștig anual din octombrie 2021 și a urmat un avans de 6,1% în octombrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel