Data actualizării:
Data publicării:

Obezitate. Nutriționist - Dietetician avertizează

Autor: DCNews Team | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Obezitate
Obezitate

Sigina Pop, Nutriționist - Dietetician avertizează că România se confruntă cu grave probleme de obezitate. Pentru a preveni această situație este necesar ca pe timpul iernii să evităm anumite alimente și să adoptăm un stil de viață sănătos nu numai în sezonul rece. Este mai ușor să prevenim decât să ne luptăm cu kilogramele în plus, care ne pot conduce spre îmbolnăvire.

Bianca Ștefan: Ținând cont de faptul că este mai greu să prevenim creșterea în greutate iarna, care ar fi cele mai indicate alimente pe care ar trebui să le consumăm în acest sezon pentru a ne menţine în formă?

Sigina Pop: Kilogramele în plus sunt într-adevăr o problemă la noi în țară. Conform studului ORO, 60% din adulți și 40% din copii sunt supraponderali. Iar în UE ocupăm locul 3 la obezitatea infantilă. Iarna este un anotimp ”cu risc” din acest punct de vedere, deoarece tindem să devenim mai sedentari: ziua e mai scurtă, temperaturile nu te îmbie să mergi pe jos, ci mai degrabă cu un mijloc de transport. Totuși, avem un avantaj de pe urma globalizării: diversitatea alimentară care ne permite să avem și în sezonul rece la îndemână alimente care, în trecut, nu se găseau iarna.

În acest sezon avem și postul: dacă nu avem o activitate fizică ridicată, ar trebui să consumăm cu moderație din alimente precum cerealierele sau cartofii și să ne axăm mai mult pe zarzavaturi, legume și, în special, leguminoase. Cu leguminoasele acoperim și o parte din deficitul proteic animal survenit pe perioada postului, avem un nivel de sațietate mai ridicat, și evităm, astfel, supraconsumul de alimente. Așadar, pireurile de mazare, supele creme de linte, fasolea frecată ar trebui să nu lipsească din meniul zilnic. De sezon, și cu un efect foarte benefic asupra florei bacteriene intestinale, sunt murăturile în saramură. Atenție, nu în oțet cu zahăr, cele industriale, ci cele clasice, conservate acasă, cu sare.

Bianca Ștefan: Dar care sunt alimentele pe care ar trebui să le evităm în timpul iernii?

Sigina Pop: Sezonul de iarnă aduce cu sine celebrele alimente coservate în mult ulei răscopt, cum e zacusca. Dacă n-am adaptat rețeta, cu mai puțin ulei rafinat îndelung expus la temperaturi înalte, este bine să consumăm cu moderație, mai ales dacă suferim de anumite boli, printre care și obezitatea. Pentru că o bună perioadă este ocupată de post, să nu cădem în capcana ”inlocuitoarelor” produselor animale, care pot fi foarte procesate. De exemplu, înlocuitoare de ou cu grăsimi hidrogenate, produse foarte procesate cu sunt pateurile vegetale – alimentele nefirești, în general. Până la urmă, putem să mâncăm mai nesănătos decât când nu țindem post.

Bianca Ștefan: Am citit pe anumite bloguri că este nesănătos să bei apă multă pe timpul iernii, iar pe altele că este necesar să bem în continuare 2 litri de apă pe zi, chiar dacă nu simțim nevoia. Dumneavoastră ce părere aveți?

Sigina Pop: Pe timpul iernii, riscul de deshidratare poate fi la fel de ridicat ca în timpul verii. Nu este niciun motiv să credem că putem consuma mai puțin decât necesarul nostru hidric zilnic, de 0,25 ml/kgc. Apa este utilizată de fiecare celulă a corpului, este protector, lubrefiant, transportor, reglator al temperaturii corporale, mereu avem nevoie de suficientă apă. Atenție, nu de ”multă apă”, nici de prea puțină, ci de suficientă. Necesarul hidric crește în situații speciale (pierderi lichidiene masive, climat cald).

(w670)

Bianca Ștefan: Iarna, răceala își face simțită prezența deseori. Poate fi prevenită cu ajutorul  unui stil de viață sănătos și potrivit pentru sezonul rece?

Sigina Pop: Prevenția nu se face iarna. Prevenția se face mereu. Actualmente, cruditățile nu mai sunt o raritate în sezonul rece, iar o alimentație variată și echilibrată ne pot asigura un aport micronutrițional adecvat pentru integritatea funcției imune. Desigur, putem să optăm pentru cele mai bogate alimente în vitamina C, de exemplu, fructe crude, verdețuri cum ar fi pătrunjelul. Din fericire, în zilele noastre, le avem la îndemână. Se poate opta și pentru suplimentare, dar un aliment vine cu un efect sinergic al tuturor microelementelor existente în acesta.

Bianca Ștefan: Având în vedere numeroasele diete de iarnă, există vreuna pe care o recomandați și în care credeți? Care ar fi aceea?

Sigina Pop: O dietă echilibrată și variată este întotdeauna cea mai bună alegere, evitarea derivatelor procesate, și un stil de viață asociat îmbunătățit. Nu sunt adepta dietelor, pentru că orice dietă are efect cât este ținută, după care revii la vechi obiceiuri. Este vorba de un stil alimentar pe viață, indiferent de anotimp.

Bianca Ștefan: Ce ar trebui să facem în perioada sărbătorilor de iarnă pentru a ne păstra silueta?

Sigina Pop: Să nu facem excese. Perioadele de sărbători sunt perioade de excepție, nu o regulă, în care putem să ne bucurăm de tot ce aduce, responsabil. În afara lor, putem reveni la un stil alimentar adaptat nevoilor noastre. Să nu uităm că modernitatea ne pune la dispoziție săli de sport unde putem să compensăm deficitul de activitate fizică din cauza zilei scurtate sau a temperaturilor joase.

Pe Doamna Nutriționist -Dietetician o puteți găsi la următoarea adresă: http://sigina.com/

 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel