Oamenii pot învăţa ecolocaţia în doar 10 săptămâni. Vârsta nu e un factor
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la cottonbro, pexels
Fotografie de la cottonbro, pexels
Mulţi oameni pot învăţa să comunice prin intermediul ecolocaţiei, similar liliecilor, în doar 10 săptămâni. 

Conform unui experiment, în doar 10 săptămâni participanţii la un studiu au învăţat să se descurce printre obstacole şi să recunoască mărimea şi orientarea unor obiecte folosindu-se de sunete similare unor clickuri, făcute cu limba şi interpretând ecoul care se întoarce la ei. 

Rezultatele experimentului au fost publicate în 2021. La el au participat 12 persoane, diagnosticate ca fiind oarbe încă din copilărie, dar şi 14 adulţi care pot vedea perfect. 

Ecolocaţia este o abilitate asociată liliecilor şi balenelor, dar şi unele persoane cu deficienţe de vedere folosesc ecourile propriilor sunete pentru a detecta obstacole. Unii se folosesc, spre exemplu, de bastoane sau pocnesc din degete pentru a face sunetele necesare, în timp ce alţii reproduc acele clickuri din gură. 

În ciuda faptului că această abilitate este foarte folositoare, prea puţine persoane cu deficienţe de vedere sunt învăţate să o folosească. Experţii în ecolocaţie încearcă de ani buni să schimbe lucrurile, iar acest studiu arată că este nevoie de un program simplu de pregătire. 

"Nu mă pot gândi acum la niciun alt proiect cu participanţi orbi care să fi avut un feedback atât de entuziast", a declarat Lore Thaler, psiholog la Universitatea Durham, din Marea Britanie. 

Cum au fost pregătiţi participanţii 

De-a lungul a 20 de sesiuni de pregătire, care au durat între 2 şi 3 ore, cercetătorii au introdus participanţii în labirinturi virtuale, unde erau deja amenajate coridoare cu intersecţii în T, curbe în U şi zigzag-uri, şi i-au învăţat pe aceştia să meargă prin labirint folosindu-se de ecolocaţie, pentru identificarea mărimii şi orientării obstacolelor. 

În ultimele două sesiuni, participanţii au trebuit să meargă printr-un labirint în care nu mai fuseseră niciodată. În ciuda faptului că erau orbi într-un mediu necunoscut, coliziunile cu pereţii au fost mult mai puţine faţă de începutul programului. Asta arată că ecourile propriilor sunete au ajutat oamenii să navigheze prin labirint mai uşor. 

Cercetarea arată şi că învăţarea este la fel de uşoară pentru bătrâni cât este pentru tineri. În cadrul studiului, indivizi cu deficienţe de vedere în vârstă de 79 de ani au învăţat rapid abilitatea. 

E drept că participanţii mai tineri au reuşit să iasă mai repede din labirint, dar autorii studiului spun că "antrenamentul a dus la schimbări comportamentale remarcabile la toţi participanţii".

"Suntem extrem de încântaţi. Acum credem că are sens să îi învăţăm pe cât mai mulţi să folosească ecolocaţie, încă de când au capacitate vizuală bună. Dar mai ales în cazul persoanelor la care este de aşteptat ca în viitor, din cauza unor probleme, să îşi piardă vederea", a mai spus Thaler, confom Science Alert.

Durerile de cap, frunte și ochi. Din ce cauze apar și ce afecțiuni pot ascunde

Durerea de cap sau cefaleea este durerea localizată în zona capului (frunte, ochi), dar se poate manifesta și în zona gâtului sau a spatelui. De regulă, aceasta constituie un semnal de alarmă dat de către organism, în momentul în care are de a face cu condiții de mediu nefavorabile, cum sunt iluminarea incorectă, poluarea fonică sau o temperatură ce produce o stare neplăcută (prea rece sau prea frig).

Cu toate acestea, durerea de cap poate fi și un simptom al unei afecțiuni. Astfel că, dacă devine persistentă și constantă, este necesar să discuți cu un medic.

Citeşte mai multe aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel