Oamenii de știință fac o descoperire uriașă - care "ne provoacă înțelegerea despre univers"
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik
Oamenii de știință au descoperit o structură uriașă în formă de inel în spațiul cosmic - și este atât de mare încât pune la îndoială înțelegerea noastră actuală a universului.

Supranumită Marele Inel, structura gigantică are un diametru de 1,3 miliarde de ani-lumină și o circumferință de 4 miliarde de ani-lumină, ceea ce o face de aproximativ 15 ori mai mare decât Luna, așa cum se vede pe cerul nopții de pe Pământ.

Structura este formată din galaxii și roiuri de galaxii și este a doua de o asemenea dimensiune uriașă care a fost identificată de Alexia Lopez, o doctorandă britanică.

Tot ea a descoperit, în urmă cu trei ani, Arcul Gigant - o structură care se întinde pe o distanță de 3,3 miliarde de ani-lumină.

Lopez, care studiază la University of Central Lancashire, a declarat: "Niciuna dintre aceste două structuri ultragigante nu sunt ușor de explicat în cadrul înțelegerii noastre actuale a universului. Iar dimensiunile lor ultra-mari, formele lor distinctive și proximitatea cosmologică trebuie să ne spună cu siguranță ceva important - dar ce anume?"

Descoperirile, prezentate de Lopez în cadrul celei de-a 243-a reuniuni a Societății Astronomice Americane (AAS), par să pună în discuție un principiu cosmologic cheie care afirmă că, la scară largă, universul ar trebui să arate aproximativ la fel peste tot.

Consensul general este că structurile mari din univers se formează printr-un proces cunoscut sub numele de instabilitate gravitațională.

Acest proces are o limită de mărime de aproximativ 1,2 miliarde de ani-lumină, deoarece ceva mai mare nu ar fi avut timp suficient să se formeze.

"Pornind de la teoriile cosmologice actuale, nu credeam că structurile la această scară sunt posibile."

Lopez a declarat: "Ambele structuri sunt mult mai mari - Arcul gigantic este de aproape trei ori mai mare, iar circumferința Marelui Inel este comparabilă cu lungimea Arcului gigantic. Pornind de la teoriile cosmologice actuale, nu credeam că structurile la această scară sunt posibile."

Datele analizate sunt "atât de îndepărtate încât ar fi nevoie de jumătate din viața universului pentru a ajunge la noi", a adăugat ea.

Structuri mari au fost descoperite și de alți cosmologi.

Cea mai mare entitate individuală pe care oamenii de știință au identificat-o este un supercluster de galaxii - Marele Zid Hercules-Corona Borealis - care are o lățime de aproximativ 10 miliarde de ani-lumină.

Marele Inel apare ca un cerc aproape perfect pe cer, dar analiza lui Lopez sugerează că are mai degrabă o formă de tirbușon, cu fața sa aliniată cu Pământul, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel