Oamenii cu această grupă sanguină sunt mai predispuși la muşcătura de căpuşă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Află în articol despre ce grupă sanguină este vorba.

Știai că dacă ai o anumită grupă sanguină ai putea fi mai predispus la muşcătura de căpuşă? Oamenii de știință din Republica Cehă au descoperit anterior că aceste insecte parazite pot fi influențate de „profilul fiziologic sau biochimic al unui individ, cum ar fi grupul de sânge”, scrie The Sun.

Cercetătorul principal al studiului, Alena Zakovska, de la Universitatea din Masaryk, a spus că acest lucru înseamnă că „grupa sanguină al unui individ poate fi unul dintre factorii care cresc riscul de mușcătură de căpușă și transmiterea de boli periculoase, iar acest lucru nu trebuie subestimat”.

Căpușele sunt mici animale parazite care se hrănesc cu sângele oamenilor și al altor mamifere. Se crede că 17% dintre căpușe sunt infectate cu o bacterie care poate provoca boala Lyme, potențial fatală. Studiul savanților din Cehia a susținut că, deși căpușele îi vor evita pe cei cu grupa sanguină B, ele gravitează spre cei cu grupa sanguină A.

Experimentul a implicat utilizarea picăturilor de sânge din fiecare grupă de sânge - A, B, AB sau O - aplicate pe un strat steril de hârtie. Distanțele dintre picăturile individuale au fost aceleași. Apoi, oamenii de știință au pus acolo o căpușă și, după două minute, dr. Zakovska și colegii ei au observat unde s-a mutat insecta. Atunci când experimentul a fost repetat de sute de ori, cu diferite tipuri de căpușe, în majoritatea cazurilor - 36% - insectele au început să sugă din sângele care aparținea grupei sanguine de tip A. Prin urmare, dacă ai această grupă sanguină, ar trebui să fii foarte atent atunci când faci plimbări în natură, acolo unde pot fi căpușe, mai ales acum că a venit primăvara.

Ce trebuie să faci dacă ai fost mușcat de o căpușă

Dacă ai fost mușcat de o căpușă, este important să acționezi prompt și să urmezi câțiva pași:

1. Înlătură căpușa: Folosește o pensetă pentru a îndepărta cu grijă căpușa. Prinde-o cât mai aproape de piele și trage ușor, fără a o rupe. Asigură-te că îndepărtezi întreaga căpușă, inclusiv capul.

2. Curăță mușcătura: Curăță zona mușcată cu apă și săpun sau cu un dezinfectant. Asigură-te că elimini orice reziduu rămas de la căpușă.

3. Monitorizează zona: Urmărește zona mușcată pentru a observa orice semne de infecție sau reacții alergice. Dacă observi roșeață excesivă, umflare sau alte simptome neobișnuite, consultă un medic.

4. Păstrează căpușa: Dacă este posibil, păstrează căpușa pentru o identificare ulterioară. Unele boli pot fi transmise de căpușe, iar medicul poate recomanda testarea căpușei pentru a determina riscul de infecție.

5. Solicită asistență medicală: Dacă ai simptome severe sau dacă nu poți îndepărta complet căpușa, caută imediat asistență medicală. De asemenea, este recomandat să consulți un medic dacă locul mușcăturii devine inflamat sau prezintă alte semne de infecție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel