Data publicării:

O statuie care îl întruchipează pe Iisus va fi binecuvântată de Papa, la Iași

Autor: Alexandru Ichim | Categorie: Stiri
WhatsApp
Papa Francisc
Papa Francisc

O statuie din marmură care îl întruchipează pe Iisus, sculptată în marmură de Ruşchiţa de un artist ortodox, va fi binecuvântată de Papa Francisc în timpul vizitei pe care Suveranul Pontif o va efectua în cursul după-amiezii de sâmbătă la Iaşi.

Statuia, care are o înălţime de aproximativ 3,8 metri, şi o greutate de aproximativ nouă tone, este sculptată în marmură de Ruşchiţa de artistul ieşean Constantin Crenganis.

Constantin Crenganis a declarat că ideea acestei sculpturi i-a venit în urma unei grave probleme de sănătate.

"Este o plăsmuire care a apărut într-un moment nefericit, dar fericit pentru ceea ce am realizat. A fost o revelaţie. După ce m-am însănătoşit, am modelat o statuie din argilă, o lucrare de vreo 80 de centimetri care acum se află într-o colecţie particulară. După aceea, timp de 15 ani am lucrat la o nouă statuie. Când am terminat, am ţinut statuia ani de zile în curtea atelierului fără ca să vreau să o dau. Acum s-a ivit prilejul", a povestit Constantin Crenganis.

Banii pentru blocul de marmură i-a adunat din comenzile pe care le-a avut de-a lungul timpului.

"M-au căutat oamenii. Odată ce ai cultul lucrului bine făcut, dacă lucrezi bine şi frumos, eşti căutat. Am renunţat la plăcerile vieţii pentru ca aceste lucrări, pe care eu le numesc 'costumele mele Armani', să poată rămâne în timp", spune artistul.

Ce reprezintă statuia Mântuitorului

Tot el spune că statuia este o reprezentare a ideii de divinitate a Mântuitorului, deşi nu se doreşte a fi o reprezentare iconografică propriu zisă.

"Am vrut ca prin această lucrare să fac o reconstituire, aşa cum fiecare dintre noi avem în memoria amintirilor imaginea unei persoane iubite, a părinţilor, pe care nu ne-o mai amintim în detaliu, dar care pentru mine înseamnă Iisus Hristos, reconstituirea Giulgiului. De când mă ştiu am trăit cu ideea că toţi creştinii trebuie să fie la un loc iar această reconstituire a giulgiului este o statuie a împăcării, a reunificării credincioşilor de pretutindeni, chintesenţa existenţei umane, a ceea ce înseamnă omul, tot ceea ce este mai frumos, tot ceea ce este prin învăţăturile transmise de Iisus Hristos", a spus Constantin Crenganis.

El a afirmat că fotografii ale statuii lui Iisus au fost descoperite în mod întâmplător de primarul Iaşiului, Mihai Chirica, atunci când a trebuit să prezinte un portofoliu pentru a face statuia Regelui Ferdinand, care a fost amplasată, între timp, în faţa Palatului Roznovanu, imobil în care funcţionează Primăria Iaşi.

Statuia, donată municipalității din Iași

"Când am participat la concursul pentru realizarea statuii Regelui Ferdinand a trebuit să prezint un portofoliu cu fotografiile lucrărilor mele. Am strecurat şi aceste fotografii, iar domnul primar a fost impresionat. Iată că printr-un complex de împrejurări statuia a ajuns aici, în faţa Catedralei Romano Catolice", a povestit Constantin Crenganis.

Statuia a fost cumpărată de o persoană care a doreşte să îşi păstreze anonimatul, iar ulterior a fost donată municipalităţii ieşene. Primarul Mihai Chirica a declarat că statuia va fi amplasată într-un loc public, ca amintire a vizitei Papei la Iaşi. Până atunci, lucrarea a fost adusă în curtea Catedralei Romano-Catolice Sfânta Fecioara Maria, Regină. Ea va fi binecuvântată în cursul după amiezei de sâmbătă de Papa Francisc, cu prilejul vizitei sale la Iaşi.

"Este împlinirea visului oricărui artist ca trimisul Domnului, Papa, să pună mâna pe o lucrare. Practic pune mâna pe mine, aici, când va sfinţi, nu pe statuie. Faptul că am reuşit să fac această statuie este extraordinar", a spus artistul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel