O să avem portofel digital! Ce a decis Uniunea Europeană
Data publicării:
Autor: Adina-Ștefania Nisipeanu
WhatsApp
freepik.com
freepik.com
Începând cu anul 2026, cetățenii Uniunii Europene vor beneficia de o identitate digitală europeană. Statele membre vor oferi portofele digitale, recunoscute în întreaga Uniune. Utilizarea portofelului digital urmează să fie voluntară.

Marți, 26 martie 2024, Consiliul European a adoptat un nou cadru pentru o identitate digitală europeană (eID), după cum se arată într-un comunicat.

Identitatea digital europeană (eID) presupune simplificarea accesului la servicii, urmând să scăpăm de hârtii și de trimiterea exhaustivă a datelor cu caracter personal. Obiectivul implementării eID este digitalizarea societății europene.

Cetățenii își vor putea dovedi identitatea și partaja documente electronice din portofelul digital

În temeiul noului regulament, se va institui un sistem care le va permite cetățenilor și întreprinderilor să beneficieze de portofele digitale care să integreze identitățile lor digitale naționale cu diverse alte informații personale esențiale, cum ar fi permisele de conducere, calificările sau detaliile conturilor bancare. Acest sistem va urmări să ofere o modalitate simplă și sigură pentru cetățeni de a-și dovedi identitatea și de a partaja documente electronice cu ajutorul dispozitivelor lor mobile.

Utilizarea portofelului digital va fi o opțiune, nu o obligație

Cetățenii vor avea facultatea de a alege dacă vor folosi sau nu portofelul digital, urmând să existe garanții în scopul evitării discriminării celor care vor alege să nu beneficieze de el.

Portofelele digitale vor fi emise gratuit pentru toate persoanele, iar statele membre vor fi obligate să ofere în mod gratuit mecanisme de validare pentru a verifica autenticitatea și valabilitatea portofelului și a identității.

Portofelul digital va cuprinde un tablou de bord care va afișa toate tranzacțiile disponibile deținătorului său, online și offline. Acesta va oferi, de asemenea, posibilitatea de a raporta eventuale încălcări ale protecției datelor și va permite interacțiunea între diferitele portofele digitale.

Componentele software ale aplicației vor fi cu sursă deschisă, dar statelor membre li se acordă o marjă de manevră astfel încât, din motive justificate, componente specifice, altele decât cele instalate pe dispozitivele utilizatorilor, să nu trebuiască să fie divulgate.

În plus, cetățenii vor putea beneficia de semnături electronice gratuite pentru uz neprofesional.

Regulamentul revizuit va fi publicat în Jurnalul Oficial al UE în săptămânile următoare și va intra în vigoare după 20 de zile de la publicare. Regulamentul va fi pus în aplicare integral până în 2026.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel