O româncă stabilită de 36 de ani în Liban: "Am păstrat legătura cu tradițiile și cu obiceiurile, cu sufletul românesc" - VIDEO
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
foto freepik.com
foto freepik.com
Prof. Anca Cheaito, președinta Asociației România-Levant (Asociația comunității românești din Liban), spune că, dacă în urmă cu peste 35 de ani, atunci când s-a stabilit în Liban, nu era prea interesată de folclor, între timp a descoperit bogăția incredibilă a tradițiilor noastre. 

"În perioada respectivă, când am plecat eu, încă era perioada comunismului România, dar totuși românii sărbătoreau și în acea perioadă Crăciunul, Mărțișorul, Paștele. Sărbătorile acestea erau bine definite în societatea românească. În Liban, Crăciunul și Paștele le-am întâlnit, la același nivel de prețuire din partea societății libaneze, dar ce aș vrea eu să vă scot în evidență: nu eram o mare iubitoare de folclor românesc când am plecat din România. Nu prea eram interesată.

L-am descoperit și mi-am dat seama cât de mult îmi lipsește și cât de mult sunt atașată de el, de-abia, în Liban. Și, în special, când s-a înființat asociația noastră în anul 2010. Noi suntem aici o comunitate mică, formată din familii mixte, dar o comunitate foarte inimoasă și care, în ciuda tuturor intemperiilor de pe meleagurile libaneze, noi am păstrat legătura cu tradițiile și cu obiceiurile, cu sufletul românesc, cu tot ce înseamnă acasă în România", spune Anca Cheaito, în emisiunea Tradiții românești în diaspora.

Tinerii care vin la studii în România sunt familiarizați cu cultura românească
 

Președinta Asociației România-Levant spune că tinerii români din familii mixte care vin la facultate în România sunt familiarizați cu ce înseamnă țara noastră, deși au crescut într-o țară atât de diferită.

"Comunitatea noastră este foarte atașată de țară. Mulți din copiii noștri se întorc în România acum pentru studiile universitare, sunt familiarizați încă de mici, sunt familiarizați cu ce înseamnă România, chiar aici, la 3.000 de kilometri de distanță și chiar într-o țară cu cultură și obiceiuri diferite de ale noastre. Noi nu ne putem compara cu comunitățile românești aflate în Europa, unde foarte multe familii au ambii părinți români. La amândoi părinții găsim același filon, aceleași rădăcini.

Însă, spunem noi, totuși suntem norocoși, pentru că Libanul este o țară complexă, o țară totuși unde te frapează de prima dată diversitatea, atât la nivel uman, cât și la nivel geografic. În Liban vom întâlni și musulmani și creștini, lucru care influențează foarte mult societatea libaneză și, bineînțeles, a favorizat foarte mult și integrarea noastră. Să nu uităm, ca schimb de idei și pe plan cultural, Libanul a jucat și joacă din totdeauna un rol eminent, atât în lumea arabă, cât și în străinătate.

Deci, este o țară foarte deschisă diversității culturale, lucru care, repet, ne-a ajutat și pe noi foarte mult. Bineînțeles, noi românii de aici ne-am adaptat, ne-am integrat în societatea libaneză, dar nu am uitat niciodată tradițiile noastre, așa cum sunt convinsă că foarte mulți români din diaspora o fac. Ne reunim mereu cu ocazia sărbătorilor și a evenimentelor noastre naționale", mai spune Anca Cheaito.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel