Data actualizării:
Data publicării:

O profesoară a câștigat la CEDO procesul intentat României, pentru neregulile sesizate la o olimpiadă județeană de geografie

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto Ilustrativ/Pexels Ekaterina Bolovtsova
Foto Ilustrativ/Pexels Ekaterina Bolovtsova

România fost condamnată la CEDO la plata sumei de 9.000 de euro pentru daune morale la sesizarea profesoarei de geografie Cristina Rusu. În 2012, ea a fost condamnată de instanțele din România după ce a sesizat nereguli grave în privința organizării fazei județene a Olimpiadei de Geografie.

În în martie 2012, profesoara Cristina Rusu susținea, într-un articol publicat de Timp Online că a fost ”bătaie de joc la Olimpiada Judeţeană de Geografie”, unde au fost date elevilor exact aceleași subiecte ca și celor din Bacău, potrivit  timponline.ro.

După un proces ce a durat aproape zece ani, CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg), i-a dat dreptate profesoarei din Bistrița, după

Statul român va trebui să-i plătească Cristinei Rusu 9.000 de euro

Cristina Rusu, profesor de geografie al Colegiului Tehnic „Infoel”, Bistrita, acuza la acel moment  organizatorii Olimpiadei Județene de Geografie, de faptul ca subiectele oferite candidaților de clasa a XII-a, la faza județeană, au fost identice cu cele din Bacău, fapt care încălca regulamentul concursului.

La rându-i, Doina Petrean, inspectoarea de geografie de atunci a ISJ BN, declara că acest lucru a fost „o simplă coincidență”.

Prin urmare, fosta inspectoare Doina Petrean a dat-o în judecată pe Cristina Rusu și i-a solicitat daune morale, motivând că s-a simțit calomniată în presă pentru că profesoara trimisese două scrisori la publicații de presă locale, potrivit bistriteanul.ro.

Profesoara Cristina Rusu l-a pierdut în 2014, dar știind că dreptatea este de partea ei, a decis să se adreseze celor de la CEDO.

”După 10 ani de la momentul în care am fost acționată în judecată în România și după 8 ani de la sesizare, CEDO a declarat admisibilă cererea mea (nr 68373/14, Rusu v România), hotărând că a existat o încălcare a articolului 10 din Convenție și condamnând România la plata a 9.000 de euro, dintre care 7.500 euro cu titlu de daune morale", declară profesoara potrivit sursei timponline.ro.

"Este cumplit să știi că ai dreptate și să nu poți demonstra acest lucru în fața instanței"

”Pentru a acționa statul român la CEDO, m-au documentat temeinic timp de câteva luni, am redactat cererea introductivă și am așteptat doi ani până când aceasta a trecut de procedura preliminară.

Ulterior, am fost ajutată de doamna Maria Cristina Moldovan, avocat în Baroul Bistrița-Năsăud și de colega mea Adina Moldovan-Beian, profesor de limbi străine, interpret și traducător autorizat de Ministerul Justiției, cărora le mulțumesc, fără dânsele nu m-aș fi descurcat în faza avansată a procedurii (...). Închei, mulțumind Curții Europene a Drepturilor Omului, instituția în care am crezut mereu și care nu m-a dezamăgit”, a transmis Cristina Rusu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel