Data publicării:

O planetă din fier pur, de mărimea Pământului, orbitează o stea din apropierea noastră

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto: NASA
foto: NASA

Cercetătorii o numesc o "ciudățenie astronomică".

Gliese 367 b, cunoscută și sub denumirea de Tahay, este o planetă cu o Perioadă Ultrascurtă (USP), care își înconjoară steaua gazdă în doar 7,7 ore, constituind astfel o ciudățenie astronomică fascinantă, potrivit Universe Today.

Chiar dacă nu este singulară în ceea ce privește perioada ultrascurtă, având aproape 200 de alte planete USP în catalogul nostru de exoplanete care conține peste 5000 de obiecte, exoplaneta Gliese 367 b a atras atenția oamenilor de știință din cauza densității sale ultrasemnificativă, fiind aproape de două ori mai densă decât Pământul. Această caracteristică sugerează că ar putea fi compusă în cea mai mare parte din fier pur, adăugând la misterul și complexitatea acestui corp ceresc remarcabil. 

Cum a fost descoperită

TESS a detectat exoplaneta Gliese 367 b în 2021, captând un semnal subtil provenit de la steaua pitică roșie Gliese 367, situată la aproximativ 31 de ani-lumină distanță în constelația Velele. Semnalul era la limita sensibilității instrumentelor TESS, semn că planeta era mică, asemănătoare cu Pământul.

Cercetările actuale arată că densitatea planetei este chiar mai mare decât se estima în 2021. Astfel, noua analiză indică faptul că planeta are 63% din masa Pământului, iar raza este de 70% din cea a planetei noastre. Prin urmare, această exoplanetă este de aproximativ două ori mai densă decât Terra.

„Poți compara GJ 367 b cu o planetă similară Pământului ce nu mai are mantaua stâncoasă”, a spus autorul coordonator al noului studiu, citat de ScienceAlert.

Se crede că „un eveniment catastrofal” s-ar fi întâmplat astfel că mica planetă și-a pierdut mantaua sau poate că s-a format într-o regiune neobișnuit de bogată în fier din discul protoplanetar. A treia posibilitate este că exoplaneta ar fi o rămășiță a unui gigant gazos, similar cu Neptun. Studiul despre exoplaneta GJ 367 b poate fi accesat aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel