O nouă variantă „îngrijorătoare“ a SARS-CoV-2, detectată în Africa de Sud
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
O nouă variantă „îngrijorătoare“ a SARS-CoV-2, detectată în Africa de Sud  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
O nouă variantă „îngrijorătoare“ a SARS-CoV-2, detectată în Africa de Sud / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Oamenii de știință din Africa de Sud au detectat o nouă variantă a virusului SARS-CoV-2.

Oamenii de știință din Africa de Sud au detectat o nouă variantă de SARS-CoV-2 și lucrează pentru a înțelege potențialele sale implicații. Varianta, numită B.1.1.529, are o „constelație foarte neobișnuită” de mutații, care sunt îngrijorătoare, deoarece ar putea evita răspunsul imun al organismului și ar face virusul mai transmisibil, au declarat oamenii de știință reporterilor la o conferință de presă de joi.

Institutul Național pentru Boli Transmisibile (NICD) a declarat că 22 de cazuri pozitive ale noii variante au fost înregistrate în țară în urma secvențierii genomice.

„Din păcate, am detectat o nouă variantă care este un motiv de îngrijorare în Africa de Sud”, a declarat virusologul Tulio de Oliveira într-o conferință de presă.

„Număr foarte mare de mutații”

Varianta „are un număr foarte mare de mutații și, din păcate, provoacă o reapariție a infecțiilor”, a adăugat acesta. De asemenea, a fost detectat în Botswana și Hong Kong în rândul călătorilor din Africa de Sud.

Ministrul Sănătății, Joe Phaahla, a spus că varianta reprezintă „o îngrijorare serioasă” și este în spatele unei creșteri „exponențiale” a cazurilor raportate, ceea ce o face „o amenințare majoră”.

Infecțiile zilnice au crescut la peste 1.200 miercuri, în creștere de la aproximativ 100 pe zi la începutul acestei luni. Înainte de detectarea noii variante, autoritățile au prezis un al patrulea val care va lovi Africa de Sud începând cu jumătatea lunii decembrie.

De la începutul pandemiei, Africa de Sud a înregistrat aproximativ 2,95 milioane de cazuri de COVID-19, dintre care 89.657 au fost fatale.

Mult mai puternică decât variantele Beta și Delta

Oamenii de știință au spus că noua variantă B.1.1.529 are cel puțin 10 mutații, în comparație cu două pentru Delta sau trei pentru Beta.

„Ceea ce ne dă unele îngrijorări (este) că această variantă ar putea nu doar să aibă transmisibilitate mai mare, deci o răspândire mai puternică, ci ar putea, de asemenea, să ocolească părți ale sistemului imunitar și protecția pe care o avem în sistemul nostru imunitar”, a spus cercetătorul Richard Lessells.

Potrivit medicilor, până acum varianta s-a răspândit mai ales în rândul tinerilor. Totuși, zilele și săptămânile următoare vor fi cruciale pentru a determina severitatea variantei, a spus Lessells.

Profesorul Helen Rees, de la Grupul Consultativ Tehnic de Imunizare Regional African al OMS, a îndemnat oamenii să nu intre în panică.

„[În prezent] încercăm să identificăm cât de răspândit este. Va fi mult de lucru la a vedea cât este de sever și cât este de transmisibil. De asemenea, trebuie să vedem dacă este rezistent la vaccinuri”, a spus Rees pentru Al Jazeera.

Africa de Sud a solicitat vineri o ședință urgentă a unui grup de lucru al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind evoluția virusului pentru a discuta despre noua variantă, scrie AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel