O nouă tranşă de vaccin Vaxzevria (AstraZeneca) soseşte în ţară
România primește noi doze de vaccin AstraZeneca în cursul zilei de marți, 15 iunie.
O nouă tranşă de vaccin Vaxzevria (AstraZeneca) soseşte în ţară 167.200 doze de vaccin Vaxzevria vor ajunge mâine, 15 iunie, la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino", conform unui comunicat de presă.
Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse în Bucureşti pe cale terestră.
Dozele vor fi depozitate la Centrul Naţional de Stocare, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel naţional. Centrul Naţional de Stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19 din cadrul Institutului "Cantacuzino" este complet autorizat şi avizat de către Autoritatea Naţională a Medicamentului şi a
Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), autoritatea naţională care are competenţă în domeniul medicamentului de uz uman.
Până în prezent, ţara noastră a recepţionat 2.998.000 doze de vaccin produse de compania farmaceutică AstraZeneca, iar începând cu data de 15 februarie, 828.503 au fost deja utilizate pentru imunizarea populaţiei.
Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID19 este un organism interministerial, fără personalitate juridică, în subordinea directă a Secretariatului General al Guvernului şi coordonarea prim-ministrului.
Două vaccinuri anti-COVID, ineficiente împotriva variantei indiene
Două studii separate ale Institutului All India of Medical Science (AIIMS) în colaborare cu Institutul de Genomică și Biologie Integrativă (IGIB) și Centrul Național pentru Controlul Bolilor (NCDC) au arătat că varianta Delta a coronavirusului, provenită din India, infectează persoanele care au primit una sau două injecţii de Covishield sau Covaxin, scrie India.com. Cu toate acestea, niciunul dintre studii nu a fost încă evaluat de către colegi, conform rapoartelor. Studiul AIIMS sugerează că varianta „Delta” a COVID19 ,despre care experții, inclusiv cei ai autorităților sanitare britanice, spun că este cu până la 50% mai infecțioasă decât versiunea „Alfa”, raportată pentru prima dată în Marea Britanie,a făcut probabil ravagii în India și se află în spatele majorității infecțiilor din țară.
Studiul AIIMS-IGIB s-a bazat pe o analiză a 63 de pacienți simptomatici care au apelat la secția de urgență a spitalului plângându-se de febră mare, persistentă timp de cinci până la șapte zile. Dintre aceste 63 de persoane, 53 au primit cel puțin o doză de Covaxin, iar restul cel puțin o doză de Covishield. Treizeci și șase au primit ambele doze ale unuia dintre aceste vaccinuri, menționează studiul. 76,9% din infecțiile cu varianta „Delta” au fost înregistrate la persoanele care au primit o singură doză și 60% la persoanele care au primit ambele doze. Între timp, datele studiului au indicat faptul că infecțiile descoperite datorate variantei „Delta” păreau să afecteze persoanele care au luat Covishield. Acest studiu a arătat forme grave ale bolii în urma infectării cu varianta „Delta” la 27 de pacienți care au luat acel vaccin, rata infecției fiind de 70,3%.
Covaxin, finanțat de guvernul indian, are o eficacitate de 81%, potrivit datelor preliminare din faza a treia a studiilor clinice, iar Covishield este vaccinul Oxford-AstraZeneca, produs în India în colaborare cu Serum Institute. Ambele vaccinuri sunt bune, însă nu protejează împotriva infectării cu varianta indiană a virusului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News