O nouă specie de bufniță, descoperită în pădurile tropicale din Africa Centrală
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
O nouă specie de bufniță tocmai a fost descoperită în Insula Príncipe, parte a Republicii Democrate São Tomé și Príncipe din Africa Centrală. Oamenii de știință au reușit pentru prima dată să confirme prezența sa în 2016, deși bănuielile legate de apariția sa au crescut în 1998, iar mărturiile localnicilor care sugerează existența speciei datează din 1928.

Noua specie a fost descrisă în jurnalul ZooKeys. Datele au fost colectate și prelucrate de o echipă internațională coordonată de Martim Melo, de la Centrul de Cercetare în Biodiversitate și Resurse Genetice (CIBIO) și Muzeul de Istorie Naturală și Știință al Universității din Porto , Bárbara Freitas (CIBIO și Muzeul Național Spaniol de Științe Naturale) și Angelica Crottini (CIBIO). Noua specie de bufniță a fost denumită Principe Scops-Owl sau Otus bikegila.

„Otus” este numele generic dat unui grup de bufnițe mici care împărtășesc o istorie comună, denumite de obicei „Scops-owls”. Acestea se găsesc în Eurasia și Africa și includ specii atât de răspândite, cum ar fi Scops-Owl eurasiatic și Scops-Owl african. Oamenii de știință din spatele descoperirii explică în continuare faptul că specia epitet „bikegila” a fost aleasă în semn de omagiere a lui Ceciliano do Bom Jesus, poreclit Bikegila – un fost culegător de papagali din Insula Príncipe. „Descoperirea speciei Principe Scoops-Owl a fost posibilă doar datorită cunoștințelor locale împărtășite de Bikegila și a eforturilor sale de neclintit de a rezolva acest mister de lungă durată”, spun cercetătorii.

Sunete unice

În sălbăticie, cel mai simplu mod de a recunoaște un astfel de specimen ar fi chemarea sa unică – de fapt, a fost unul dintre principalele indicii care au condus la descoperirea sa. „Apelul unic al lui Otus bikegila este o scurtă notă repetată la un interval rapid, de aproximativ o notă pe secundă, amintind de vocalizările insectelor. Sunetele sunt adesea emise în duete, aproape imediat după lăsarea nopții”, explică Martim Melo.

Întreaga Insulă Principe a fost cercetată pe larg pentru a determina distribuția și mărimea populației noii specii. Rezultatele, publicate în revista Bird Conservation International, arată că Principe Scops-Owl se găsește doar în pădurea nativă rămasă din Príncipe, în partea sudică nelocuită a insulei. Acolo, specia ocupă o suprafață de aproximativ 15 km pătrați, din cauza unei preferințe pentru altitudini mai mici. În această zonă mică, densitatea bufniței este relativ ridicată. Astfel, populația speciei nou descoperite este estimată la aproximativ 1.000-1.500 de indivizi.

Cu toate acestea, deoarece toate speciile apar în această locație unică și foarte mică (din care o parte va fi afectată în viitorul apropiat de construirea unui mic baraj hidroelectric), cercetătorii au propus ca specia să fie clasificată drept „amenințată critic”, cel mai mare nivel de amenințare de pe lista roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN). „Descoperirea unei noi specii care este imediat evaluată ca fiind foarte amenințată ilustrează bine situația actuală a biodiversității. Într-o notă pozitivă, zona de apariție a Principe Scops-Owl este inclusă pe deplin în Parcul natural Príncipe Obô, ceea ce sperăm că va contribui la asigurarea protecției sale”, spun cercetătorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel