Data publicării:
O nouă "gaură" gigantică a apărut pe Soare. Ce s-ar putea întâmpla vineri pe Pământ - Video în articol
Observatorul Dinamicii Solare al NASA a descoperit o nouă "gaură" gigantică pe Soare.
O a doua "gaură" uriașă ar fi apărut pe suprafața Soarelui, după ce recent a fost descoperită o gaură coronară de 30 de ori mai mare decât Pământul pe suprafața Soarelui. Se pare că pe măsură ce prima "gaură" începe să se rotească, a apărut una nouă, de 20 de ori mai mare decât Pământul, scrie Insider.
Observatorul Dinamicii Solare al NASA a lansat o fotografie care arată un spațiu întunecat de formă triunghiulară pe suprafața Soarelui.
În ciuda faptului că se află la 93 de milioane de mile (149.668.992 km) distanță, "gaura" de pe suprafața Soarelui ar putea face ravagii pe Pământ în această săptămână, scrie Daily Mail. Această gaură enormă, cunoscută sub numele de gaură coronară, ar putea trimite vânturi solare de 1,8 milioane de mph spre Pământ vineri și sâmbătă. Deși dezvăluie aurore uimitoare pe cer, vânturile solare pot, de asemenea, perturba sateliții din spațiu, rețelele electrice și sistemele de navigație GPS.
Găurile coronare apar de obicei către polii soarelui, unde vânturile sunt aruncate în spațiu. Dar, pe măsură ce soarele se pregătește de un vârf de activitate, ce se întâmplă la fiecare 11 ani, este mai probabil ca aceste găuri să apară în apropierea ecuatorului soarelui, a explicat Mathew Owens, profesor de fizică spațială la Universitatea Reading.
"Acesta fiind la ecuator înseamnă că aproape garantat vom vedea un vânt rapid spre Pământ la câteva zile după ce se rotește dincolo de meridianul central", a spus Mathew Owens, potrivit Insider.
Ce sunt găurile coronare
Găurile coronale sunt regiuni de câmpuri magnetice deschise care apar ca zone întunecate în coroană - partea exterioară a atmosferei soarelui. Unele găuri coronare sunt atât de mari încât ocupă aproximativ un sfert din suprafața Soarelui.
Găurile coronale au fost observate pentru prima dată de Skylab al NASA la începutul anilor 1970, dar oamenii de știință încă nu sunt complet siguri cum se formează acestea. Ele pot apărea în orice moment al ciclului solar, dar sunt cele mai frecvente în timpul fazei de declin. Ciclul solar actual, numărul 25, a început în anul 2019 și ar trebui să continue până în 2030.
Un vânt solar părăsește de obicei Soarele la viteze de aproximativ 900.000 de mile pe oră, dar vântul solar care pleacă prin centrul unei găuri coronare călătorește mult mai repede, până la 1,8 milioane de mile pe oră.
Când aceste particule de vânt solar ajung pe Pământ, pot cauza fi "furtuni geomagnetice". O furtună geomagnetică este o perturbare temporară a magnetosferei Pământului, cauzată de vânturile solare. Magnetosfera este pur și simplu zona din jurul Pământului controlată de câmpul magnetic al planetei noastre. Ea ne protejează de energia dăunătoare din spațiu, dar nu este o apărare perfectă. Când vântul solar lovește magnetosfera, undele de energie sunt transferate de-a lungul graniței dintre cele două.
Furtunile geomagnetice pot penetra atmosfera noastră, amenințând navele spațiale și astronauții, perturbând sistemele de navigație și făcând ravagii în rețelele electrice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News