O nouă descoperire NASA: Două planete alcătuite în întregime din apă
Data publicării:
Autor: Caraman Georgiana
WhatsApp
Sursa Pixabay
Sursa Pixabay
NASA a putut stabili cu ajutorul telescoapelor Hubble și Spitzer, că, foarte probabil, două planete îndepărtate sunt alcătuite din apă. Cele două „lumi de apă” orbitează în jurul unei stele pitice roșii, cel mai mic și mai rece tip de stea.

Decoperirea a fost anunțată oficial de Jet Propulsion Laboratory al NASA, transmite CNN.

Planetele alcătuite din apă se află la 218 ani-lumină distanță de Pământ, în constelația Lyra, și sunt „diferite de orice altă planetă găsită în sistemul nostru solar”. Descoperirea a fost prezentată într-un studiu publicat în revista Nature Astronomy.

O echipă de cercetători condusă de Caroline Piaulet, doctorandă la Institutul de Cercetare a Exoplanetelor din cadrul Universității din Montreal, a folosit telescoapele spațiale Hubble și Spitzer ale NASA pentru a observa sistemul planetar îndepărtat Kepler-138. Cercetătorii știau de existența a trei exoplanete în cadrul sistemului Kepler-138, însă abia acum au descoperit că două dintre ele sunt, cel mai probabil, alcătuite din apă.

Există dovezi pentru o a patra planetă care nu fusese descrisă până acum. Oamenii de știință nu au detectat în mod direct apă la exoplanetele Kepler-138c și Kepler-138d. În schimb, au comparat dimensiunile și masele planetelor și au aflat că „o parte semnificativă din volumul lor – până la jumătate – ar trebui să fie alcătuită din materiale mai ușoare decât rocile, dar mai grele decât hidrogenul sau heliul”.

Cercetătorii de la NASA au stabilit că apa este candidatul cel mai probabil pentru un material care este mai ușor decât rocile, dar mai greu decât hidrogenul sau heliul.

Este important de menționat că, în timp ce descoperirea apei pe alte planete este un pas important în căutarea planetelor locuibile, prezența apei în sine nu este suficientă pentru a determina dacă o planetă este locuibilă. Mulți alți factori, cum ar fi compoziția atmosferei și prezența unui câmp magnetic protector, trebuie de asemenea luați în considerare.

„Anterior, am crezut că planetele care erau puțin mai mari decât Pământul erau niște bile mari de metal și rocă, ca niște versiuni la scară redusă ale Pământului, și de aceea le-am numit super-Pământuri. Cu toate acestea, am demonstrat acum că aceste două planete, Kepler-138c și Kepler-138d, sunt destul de diferite din punct de vedere al naturii și că o mare parte din întregul lor volum este probabil compusă din apă”, a declarat Björn Benneke, coautor al studiului și profesor de astrofizică la Universitatea din Montreal.

NASA a mai stabilit că temperaturile ridicate de pe aceste planete arată că ele ar putea fi învăluite într-o atmosferă de aburi, conform Gândul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel