O nouă biserică ortodoxă va fi înălțată în Dubai. Mitropolitul Antonie a discutat cu ambasadorul EAU în Bulgaria despre construcţie
Mitropolitul Antonie al Europei Centrale şi de Vest s-a întâlnit marţi cu ambasadorul Emiratelor Arabe Unite (EAU) în Bulgaria, Sultan Rashid Sultan Alkaitoob Alnuaimi, conform unui anunţ al Bisericii Ortodoxe Bulgare, care citează informaţii puse la dispoziţie de mitropolitul Europei Centrale şi de Vest.
La întâlnirea, ce s-a desfăşurat la ambasada Emiratelor Arabe Unite din Sofia, a participat şi secretarul general al Sfântului Sinod, Eminenţa Sa Episcopul Gherasim de Melnik.
În cadrul întâlnirii a fost adresată întrebarea cu privire la construcţia unei biserici ortodoxe bulgare în Dubai, pentru a răspunde astfel solicitărilor formulate de mai multă vreme de cetăţenii bulgari care trăiesc şi lucrează acolo. În ultimii ani, cea mai numeroasă comunitate bulgară din lumea arabă se află în EAU.
Mitropolitul Antonie, care a fost numit de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare să se ocupe de această chestiune, i-a prezentat ambasadorului cadrul principal al acestui proiect. Proiectul vizează construcţia unei biserici bulgare în zona Jebel Ali a Emiratului Dubai, zonă în care se află cei mai mulţi cetăţeni bulgari.
În prezent bulgarii din EAU sunt nevoiţi să călătorească în special în Emiratul Sharjah, unde se află o biserică ortodoxă rusă.
Ambasadorul Alnuaimi a subliniat că oameni de diferite naţionalităţi şi religii trăiesc şi muncesc în EAU împreună în pace, şi că se bucură de libertatea de a-şi practica religiile, iar spiritul toleranţei şi al respectului reciproc conduce această ţară. El s-a angajat în faţa mitropolitului Antonie să prezinte această propunere autorităţilor din EAU, exprimându-şi speranţa unei evoluţii rapide şi de succes a acestui proiect.
Președintele Letoniei vrea desprinderea bisericii ortodoxe din țara sa de Patriarhia Moscovei
Prin acest amendament legislativ, Statul leton va recunoaşte că Biserica ortodoxă a Letoniei este complet independentă (autocefală). Ea nu depinde de nicio autoritate în afara Letoniei. Când legea va intra în vigoare, va fi eliminată orice influenţă sau putere a patriarhului Moscovei (Kirill) asupra Bisericii noastre ortodoxe, a declarat preşedintele leton, adăugând că propunerea sa legislativă va fi dezbătută de parlament în procedură de urgenţă.
În prezent, Biserica ortodoxă letonă este loială formal patriarhului Moscovei, Kirill, acuzat în Occident că este un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin şi că sprijină agresiunea militară contra Ucrainei.
Totuşi, Valdis Teraudkalns, profesor de teologie la Universitatea din Riga, atrage atenţia că, deşi nici lui nu-i place atitudinea lui Kirill sau cea a Bisericii ortodoxe ruse, propunerea preşedintelui leton constituie în opinia sa o interferenţă în separaţia dintre Biserică şi Stat în Letonia.
Este vorba despre o ingerinţă surprinzătoare a statului în chestiunile ecleziastice care aminteşte de epoca sovietică, când Statul a încercat să rupă legăturile catolicilor cu Papa, explică profesorul leton.
Mai mult, dacă legea propusă va obliga congregaţiile ortodoxe letone să elimine rugăciunile patriarhului Moscovei din serviciile religioase, aceasta ar fi o încălcare gravă a practicii ecleziastice, ar fi un pas în stil sovietic, insistă Teraudkalns.
Letonia, fostă republică sovietică acum membră a UE şi NATO, are o populaţie de sub două milioane de locuitori, dintre care circa 350.000 sunt creştin ortodocşi, majoritatea rusofoni, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News