Data publicării:

O mare provocare în lupta cu COVID-19. Cum să încetați să vă atingeți fața

Autor: Alexandru Ichim | Categorie: Sanatate
WhatsApp
A fost nevoie de un focar de coronavirus pentru a ne aminti că ne atingem fețele de prea multe ori. Și reducerea acestui lucru va ajuta la stoparea răspândirii virusului, spun oficialii din domeniul sănătății.

În 2015, o universitate din Sydney a înregistrat video studenții de la medicină, iar mai apoi au observat câte ori aceștia și-au atins fețele. Fiecare dintre cei 26 de viitori medici sub observație și-a atins feța în medie de 23 de ori pe oră. Aproape jumătate din acestea au implicat contact cu ochii, nasul sau gura, scrie CNN.

A nu-ți atinge fața este mai greu decât pare


În timp ce luptăm împotriva focarului de coronavirus, care a ucis peste 3.500 de oameni din întreaga lume, oficialii subliniază că este nevoie de o singură atingere pentru ca microbii să ajungă în corp prin nară, ochi sau gură.

”Virusurile care afectează sistemul respirator intră în organism prin membranele mucoase care se găsesc în nas, cavitatea bucală și pe buze. Cu o igienă deficitară a mâinilor, este ușor să dobândești o infecție virală în acest fel”, spune Dr. Dawn Mueni Becker, un specialist în boli infecțioase din Florida.

Oprirea acestui obicei este mai ușor de spus decât de făcut

 

Vineri, un videoclip distribuit pe scară largă pe rețelele de socializare a arătat un oficial de sănătate din California atingându-și fața în timpul unei conferințe de presă în care a sfătuit oamenii să nu facă acest lucru pe măsură ce focarul de coronavirus se răspândește.

Atingerea feței este uneori legată de stres


La fel ca majoritatea comportamentelor, atingerea constantă a feței începe de la o vârstă fragedă și devine un obicei în timp. Oamenii își ating fața din diverse motive. Un studiu guvernamental federal din 2014 a sugerat că ajută la reducerea stresului și a disconfortului.

Există modalități sigure de a-ți atinge fața


Dacă nu te poți opri, nu este sfârșitul lumii, spune Becker. Există modalități de a reduce șansele de infecții prin atingerea feței.

Centrele federale pentru controlul și prevenirea bolilor recomandă spălarea mâinilor cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde. Dacă nu este disponibilă apa, puteți utiliza un produs pe bază de alcool.

Nu îți mai atinge fața dacă nu ești dezinfectat

 

Gândește-te la toate lucrurile pe care oamenii le ating toată ziua. Telefoane mobile, chei pentru mașini, uși și lifturi, bani, etc. Acum imaginați-vă transferul tuturor bacteriilor, virusurilor și alergenilor din acele elemente în corpul dvs. prin membranele mucoase din nas, gură și ochi. Sau printr-o tăietură microscopică de pe față, mâini sau gât, despre care nu aveți idee că există.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel