Lege importantă pentru medicina românească, blocată în Parlament. Pacienții cer aprobarea studiilor clinice
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (Sam Jean)
Sursă foto: Pexels (Sam Jean)
O lege vitală pentru România, referitoare la studiile clinice, este blocată în Parlament.

Specialiștii în sănătate, medici și reprezentanți ai pacienților cer printr-o scrisoare deschisă adresată lui Klaus Iohannis, Diana Păun, Nicolae Ciucă, Marian Neacșu, Alexandru Rafila, Răzvan Prisada, Nelu Tătaru și lui Adrian Streinu-Cercel, ca o lege vitală pentru România să fie aprobată de urgență, scrie DC Medical

Legea pe care aceștia o cer se referă la piața studiilor clinice, extrem de benefică pentru România, atât pentru cercetare, cât și pentru monitorizarea și tratarea pacienților, în mod gratuit, la accesul la medicamente gratuite și chiar și la aducerea în bugetul țării de aproximativ 3 miliarde de euro.

România se lovește de blocaje birocratice, iar în lipsa acestei legi, nu se pot efectua studii clinice atât de importante. Mai mult, asta duce la blocarea Unifarm, la blocarea accesului la medicamentele de cancer și alte boli rare, iar medicii trebuie să plece în alte state să facă studiile.

Scrisoare deschisă pentru aprobarea studiilor clinice în România

"În numele Alianței Pacienților Cronici din România (APCR), Federației Asociaților Bolnvilor de Cancer (FABC), Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA), Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice (APAH-RO), Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), Asociației Companiilor Conducătoare de Studii Clinice din România (ACCSCR) și Avantyo Institute of Clinical Research, dorim să vă supunem atenției necesitatea urgentării dezbaterilor parlamentare asupra proiectului de lege PL-x 484/2021.

PL-x 484/2021 a fost aprobat inițial de Parlamentul României în luna martie a acestui an. Ulterior, în urma solicitării de reexaminare formulate de Președintele Klaus Iohannis în luna aprilie, Senatul României a amendat prevederile PL-x 484/2021 pentru a le pune în acord cu cerințele formulate în cadrul acesteia și a adoptat noul text al proiectului de lege în data de 16.05.2022. Acesta a intrat pe circuitul de adoptare din Camera Deputaților, fiind trimis din data de 18.05.2022 către Comisia de Sănătate pentru emiterea raportului de specialitate.

Având în vedere apropierea vacanței parlamentare și riscul ca adoptarea PL-x 484/2021. să se prelungească în viitoarea sesiune parlamentară, dorim să vă adresăm rugămintea de analiză cu celeritate a acestui proiect de lege.

Cu toată bunăvoința manifestată în ultima perioadă de conducerea ANMDMR și a Ministerului Sănătății, adoptarea cât mai rapidă a acestui proiect este vitală pentru deblocarea situației de pe piața studiiloe clinice din România, unde se regăsesc aproximativ 100 de dosare de studii clinice ce înregistrează în medie peste 300 de zile pentru obținerea aprobărilor necesare, față de termenul legal de 60 de zile (în unele cazuri discutăm de 700 de zile).

Aceste întârzieri diminuează atractivitatea derulării de studii clinice în România (contrar evoluțiilor internaționale, piața studiilor clinice din România înregistrând o scădere de 39% în ultimii 11 ani), în detrimentul pacienților din România, al căror acces la medicamente inovative este astfel limitat, aceștia fiind forțați să meargă în străinătate la studii clinice, cu sprijin material de la asociații ae pacienților.

România va pierde de altfel și mai mult din atractivitatea și încrederea companiilor inovatoare din domeniul farmaceutic și biotehnologic, accesul la medicamente inovative, precum și migrarea specialiștilor în domeniu către alte state”, citește continuarea scrisorii pe DC Medical

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel