Data publicării:

O jumătate de secol de Echinox

Autor: Flaviu Predescu | Categorie: Cultura
WhatsApp

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită vineri, 23 noiembrie, în intervalul 11.00-17.00, în Sala Perpessicius (Strada Nicolae Crețulescu 8), la Colocviul Echinox, 50 de ani de creativitate. 

Evenimentul se va deschide cu vernisajul expoziției de grafică „Scuturi pentru cuvânt. Picturi din perioada echinoxistă", ce poartă semnătura Octavian Cosman, primul grafician al revistei, și cuprinde 12 lucrări originale apărute în primele numere ale publicației. Vor participa Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române, Horia Bădescu, Dinu Flămând, Ioan Groșan, Mircea Martin, Justin Moraru, Ion Mureșan, Ion Pop, Adrian Popescu, Rostás Zoltan, Ion Simuț, Ion Vartic. Întâlnirea este moderată de Ioan Cristescu și Eugen Uricaru.

Despre Echinox

Revista de cultură Echinox este axată pe publicarea de recenzii și cronici de carte, film, spectacole de teatru, muzică, dar și literatură contemporană. Înființată în 1968 de studenții Facultății de Litere din Cluj, revista Echinox – și cercul creat în jurul ei – a reprezentat, pentru generația intelectuală a anilor 70-80, una dintre cele mai importante alternative culturale ale vremii. Publicația a fost fondată de Eugen Uricaru și Marian Papahagi, inițial în limbile română, maghiară și germană. Lucru mai puțin cunoscut, formula grafică (inovatoare pentru vremea respectivă) a revistei, precum și realizarea ei tehnică, se datorează colaborării cu artiști plastici – primii graficieni ai Echinox-ului – care contribuie nu numai cu ilustrații originale, dar și cu critică de artă sau cronică de expoziții. De-a lungul timpului, prin redacția revistei au trecut numeroși critici excepționali ca Marian Papahagi, Ion Pop, Ion Vartic, Al. Cistelecan, Gheorghe Perian, Virgil Podoabă, Ștefan Borbely, Radu G. Țeposu sau Ioan Buduca, dar și zeci de scriitori valoroși care și-au pus amprenta în mod semnificativ asupra literaturii române contemporane, scriitori pe care îi veți putea întâlni și asculta vineri, de la ora 11.00, la Muzeul Național al Literaturii Române. Atunci când vorbim despre Echinox, nu putem să nu îi menționăm și pe poeții de limbă germană, vechi colaboratori ai revistei, care astăzi sunt scriitori consacrați în Germania – Peter Motzan, Werner Söllner, Georg Aescht sau Franz Hodjac.

Intrarea este liberă, anunță MNLR într-un comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel