O invazie masivă de furnici a fost oprită de o ciupercă misterioasă
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Un agent patogen a dus la dispariția unor furnici care au invadat teritoriul Statelor Unite ale Americii.

Furnicile nebune, ale căror supercolonii pot susține milioane de insecte feroce, par să întâmpine probleme, din cauza faptului că o ciupercă mortală, care folosește ghimpii ca un harpon, străpunge celulele intestinale ale furnicilor, distrugând coloniile din sud-estul Statelor Unite.

Furnicile nebune brune (Nylanderia fulva), care sunt originare din America de Sud, au devenit în ultimele două decenii o specie dăunătoare din ce în ce mai problematică și o amenințare pentru fauna locală din SUA, prin crearea de supercolonii.

Oamenii de știință de la Universitatea din Texas din Austin (UTA) Brackenridge Field Laboratory au identificat recent un tip de ciupercă care se pare că țintește doar furnicile nebune brune, cruțând speciile native de furnici și alte artropode. O colonie de furnici infectată cu ciuperca poate răspândi agentul patogen către alte colonii din apropiere, ducând la prăbușirea unei supercolonii și declanșând dispariția unei populații de furnici nebune în doar câțiva ani, potrivit studiului.

În America de Sud, cuiburile de furnici nebune sunt autonome, iar insectele se luptă feroce cu coloniile de furnici nebune vecine. Dar furnicile nebune invazive din America de Nord urmează o strategie diferită, în care noi cuiburi apar dintr-unul deja existent - un proces cunoscut sub numele de înmugurire. Toate furnicile coloniilor dintr-o anumită zonă se recunosc între ele ca rude apropiate și se mișcă liber între cuiburi. a spus Edward LeBrun, autorul principal al noului studiu și cercetător în cadrul Departamentului de Biologie Integrativă a UTA.

O ciupercă pare că le disruge

În 2015, LeBrun și colegii săi au descris un microsporidian necunoscut anterior - un tip de ciupercă - în furnici nebune brune care fuseseră trimise din Florida la laboratorul lor din Texas. Furnicile aveau abdomenul mărit și umplut cu țesut alb, gras, ceea ce se întâmplă atunci când o infecție cu microsporidia transformă o furnică într-o „fabrică de spori“, a explicat LeBrun. Când cercetătorii au verificat coloniile de furnici nebune de pe Coasta Golfului, au găsit ciuperca și în furnicile locale. Aceștia au numit agentul patogen Myrmecomorba nylanderiae, luând numele speciei de la furnica gazdă.

Sporii de M. nylanderiae sunt capsule cilindrice care conțin un filament strâns încolăcit, cu vârful asemănător unui harpon. După ce un spor este înghițit de o furnică, un declanșator chimic din intestinul insectei semnalează sporului să elibereze proiectilul din interior.

Timp de nouă ani, cercetătorii au observat și au prelevat probe din 15 colonii de furnici neinfectate,dar și infectate, descoperind că toate populațiile infectate au scăzut în timp și mai mult de 60% dintre ele au dispărut complet în patru până la șapte ani de la dobândirea agentului patogen.

Ciuperca și-a făcut munca letală prin scurtarea duratei de viață a furnicilor infectate cu aproximativ 23%, reducând forța coloniilor, a spus LeBrun, conform LiveScience.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel