Data publicării:

O furtună solară neașteptată a lovit Pământul cu 600 de km. pe secundă

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

O furtună solară puternică a lovit Pământul acum două zile.

Duminică, câmpul magnetic al Pământului a fost perturbat de un curent de vânt solar, care a atins viteze de peste 600 de kilometri (372 de mile) pe secundă.

Deși nu reprezintă nimic alarmant, furtunile solare lovesc adesea planeta noastră declanșând aurore spectaculoase, dar ceea ce este ciudat este că această furtună a fost total neașteptată.

„Acest eveniment nu a fost în prognoză, așa că aurorele rezultate au fost o surpriză”, a raportat SpaceWeather.

Vântul solar apare atunci când un flux de particule puternic energizate și plasmă nu mai poate fi reținut de gravitația Soarelui și izbucnește spre Pământ, scrie Science Alert.

Când a fost lovit Pământul?

Duminică devreme, Observatorul climatic în spațiul adânc al NASA (DSCOVR) a observat fluxuri ușoare de vânt solar, care au crescut semnificativ și neașteptat pe parcursul zilei.

Cauza acestei furtuni solare este încă necunoscută, dar SpaceWeather speculează că ar fi putut fi vorba de sosirea timpurie a vântului solar, care ar fi putut veni dintr-o gaură ecuatorială din atmosfera Soarelui. De asemenea, ar fi putut fi o ejecție de masă coronală (CME) ratată.

„O discontinuitate în datele vântului solar la 0045 UT pe 7 august sugerează o undă de șoc încorporată în vântul solar”, scrie Space Weather.

„În aceste zile, soarele activ produce atât de multe explozii minore, încât este ușor să treci cu vederea CME-urile slabe care se îndreaptă spre Pământ”, mai scrie Space Weather.

Vestea bună este că vântul solar nu ne dăunează pe Pământ, deoarece atmosfera planetei oferă protecție.

Când furtuna este puternică, însă, poate avea un impact asupra tehnologiilor noastre, provocând probleme cu sateliții de telecomunicații și, în cazuri extreme, cu rețelele electrice.

Aceste vânturi au fost clasificate ca o furtună solară moderată G2 - furtunile sunt clasate G1 la capătul cel mai de jos al scalei până la G5, care este o furtună solară puternică.

Furtunile G2 pot afecta sistemele de alimentare la latitudini mari și ar putea avea un impact asupra predicțiilor de orbită a navelor spațiale, potrivit Space Weather.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel