O eclipsă totală de lună va avea loc marţi. Va fi vizibilă şi în România - VIDEO
O eclipsă totală de lună va avea loc marţi dimineaţă, începând cu ora 7.41 GMT (9.41 ora Bucureştiului) şi va fi vizibilă în America, Europa (inclusiv România) şi o parte din Asia.
Din America de Nord în Islanda, eclipsa totală de Lună va fi observabilă mai mult de o oră (de la 7.41 la 8.53 GMT) în noaptea dintre 20 şi 21 decembrie. Locuitorii Americii de Nord, Groenlandei şi Islandei o vor putea observa cel mai bine, a precizat astronomul american Fred Espanak.
O eclipsă de Lună nu poate avea loc decât atunci când este Lună plină. Când Soarele, Pământul şi Luna sunt perfect aliniate, astrul nopţii poate fi privat de lumina solară, pentru o anumită perioadă de timp, atunci când trece în conul de umbră al Pământului.
Astfel, Luna va intra în conul de umbră al Pământului marţi, la 6.33 GMT. De la 8.53 GMT, eclipsa va fi iar parţială, până la 10.01 GMT.
În Europa de Vest şi estul continentului sud-american, numai primele faze ale eclipsei vor fi vizibile, în timp ce din Japonia vor putea fi observate ultimele etape ale fenomenului.
Eclipsele de Lună nu prezintă niciun risc pentru ochi, spre deosebire de cele solare, pentru care se recomandă purtarea unor ochelari speciali.
Prima eclipsă solară parţială din 2011 va avea loc pe 4 ianuarie, fiind vizibilă în Europa, Africa de Nord, Orientul Apropiat şi Asia centrală.
Patru eclipse solare parţiale şi două eclipse lunare totale sunt prevăzute pentru 2011, o combinaţie rară, care se va produce doar de şase ori în secolul al 21-lea.
Eclipsa este vizibilă şi din România, potrivit Observatorului astronomic "Amiral Vasile Urseanu". Iată fazele în țara noastră:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News