O descoperire arheologică legată de un palat boieresc uriaș ar putea fi făcută chiar lângă Primăria Iași / foto
Autor: Ioan-Radu Gava | Publicat pe: 28 sep 2022, 23:13
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
O posibilă descoperire arheologică a unui vechi și uriaș palat boieresc ar putea fi făcută chiar lângă Primăria Municipiului Iași. Totul, la confluența Bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt cu Strada I.C. Brătianu. Datele istorice, coroborate cu un plan realizat de inginerul Joseph de Bajardi, la 1819, arată că în areal era acest palat. El a ars în urma incendiului din Capitala Moldovei, din anul 1827. 

O nouă descoperire arheologică a unui vechi și uriaș palat boieresc ar putea fi făcută lângă Primăria Municipiului Iași – Palatul Roznovanu. Totul, la confluența Bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt cu Strada I.C. Brătianu. Datele istorice, coroborate cu un plan realizat de inginerul Joseph de Bajardi, la 1819, arată că în areal era acest palat. El a ars în urma incendiului din Capitala Moldovei, din anul 1827. 

O descoperire arheologică legată de o fostă clădire uriașă ar putea fi făcută chiar lângă Primăria Iași

Pe Esplanada Teatrului Național (TNI) „Vasile Alecsandri”, Primăria Municipiului Iași pregătește proiectul de modernizare și reabilitare. Aici, lucrările au demarat de câteva săptămâni. Până acum, în partea dinspre TNI au ieșit la iveală o serie de fundații, vestigii legate de o clădire rectangulară. Săpăturile au ajuns la patru metri adâncime.

„Până la acest moment, majoritatea descoperirilor arheologice pe care le-am făcut merg pe jumătatea secolului al XX-lea, semn al unei activități urbanistice intense. Tot ceea ce aveam, ca informații din planuri, nu se regăsește în ceea ce este în pământ… Pe de altă parte, nu am ajuns cu săpăturile spre zona Bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt, la intersecția cu Strada I.C. Brătianu, lângă Palatul Roznovanu, unde avem date că a fost un mare edificiu, un palat boieresc. Vom vedea cum vor evolua lucrurile”, a reliefat drd. Costică Asăvoaie, arheolog, cercetător științific III, muzeograf, Complexul Muzeal Național „Moldova” (CMNM) Iași, responsabil cu supravegherea arheologică la Esplanada TNI.

Ultimul studiu arheologic pe zona mare a esplanadei a fost făcut acum 10 ani de arheologul medievist Stela Cheptea

În acest context, reprezentanții Primăriei Municipiului Iași arată că o decizie va fi luată atunci când arheologii vor decide care este importanța vestigiilor ce ar putea fi găsite în zonă.

„La acest moment, nu au fost făcute descoperiri arheologice importante. Pe viitor, în funcție de lucrările companiei ce are proiectul în derulare și dacă arheologii vor spune că sunt vestigii istorice importante, se va vedea ceea ce urmează a se întâmpla”, a spus Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Iași.

Pe de altă parte, aici, ultimul studiu arheologic pe zona mare a esplanadei a fost făcut acum 10 ani de arheologul medievist Stela Cheptea.

„Aici, din ceea ce am văzut la doamna Stela Cheptea și am cercetat pe planurile orașului Iași, era un conac boieresc, un palat. Probabil fundațiile acestuia se vor găsi aici. Palatul a fost distrus la marele incendiu de la Iași, din anul 1827. Au apărut alte construcții cu roluri negustorești. Așadar, avem o resursă documentară scrisă. Sunt și în circuitul științific date despre acest loc”, a completat Bobi Apăvaloaei, director al Direcției Județene pentru Cultură (DJC) Iași, scrie BZI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?