Data actualizării:
Data publicării:

O bacterie intestinală poate reduce riscurile asociate fumatului - Studiu

Autor: Doinița Manic | Categorie: Sanatate
WhatsApp
O bacterie intestina poate reduce riscurile asociate fumatului - Studiu / Foto: Pixabay, de Kristina
O bacterie intestina poate reduce riscurile asociate fumatului - Studiu / Foto: Pixabay, de Kristina

Cercetătorii au descoperit o bacterie intestinală care poate reduce riscurile asociate fumatului.

Un studiu realizat de oameni de ştiinţă chinezi şi americani a identificat o bacterie intestinală care poate acţiona în mod eficient asupra nicotinei, un ingredient dăunător din tutun care provoacă dependenţă şi o serie de riscuri pentru sănătate, inclusiv boala ficatului gras, transmite Agerpres, citând Xinhua.

O colonie de bacterii intestinale a redus concentraţiile de nicotină din intestinele şoarecilor expuşi la nicotină, conform unui studiu publicat în jurnalul ştiinţific Nature.

Cum acționează bacteria



Cercetătorii chinezi de la Universitatea din Beijing, Universitatea din Zhejiang, Universitatea Fudan, Primul Spital Afiliat al Universităţii de Medicină din Wenzhou, alături de colegii lor de la Institutul Naţional de Sănătate din SUA au descoperit că Bacteroides xylanisolvens poate degrada nicotinoidele acumulate în intestinul unui fumător.

Despre nicotină se cunoaşte că activează un tip de moleculă intestinală numită AMPK. Aceste molecule contribuie la progresia bolii ficatului gras non-alcoolic, potrivit studiului.

Constatările cercetării sugerează o posibilă strategie de reducere a progresiei acestei afecţiuni asociată consumului de tutun prin utilizarea bacteriilor care sunt prezente în mod natural în intestinul uman.

"Credeați că zahărul este vinovat?". Legătura dintre fumat și diabet - Bilic, explicații: Mortalitatea crește cu până la 119%

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a tras un semnal de alarmă privind legătura dintre fumat și diabet. 

"Credeați că zahărul este vinovat pentru diabet? Aflați că fumatul crește cu 45% riscul de diabet. 2% din cazurile de diabet de tip 2 sunt datorate fumatului! Cum se explică asocierea dintre fumat și diabet? De vină sunt substanțele prezente în țigară. Este dificil de găsit compusul nociv, având în vedere că o țigară conține 3500 substanțe diferite și 500 elemente gazoase volatile.

Tbagismul induce o inflamație cronică la nivelul organismului și are efect toxic la nivelul pancreasului. Nicotina produce vasoconstricție la nivelul capilarelor, scade fluxul de sânge și regenerarea celulelor.

Asocierea dintre diabet și fumat este foarte periculoasă. Riscul de a face un infarct, un accident vascular cerebral sau o altă complicație cardiacă este foarte mare la diabeticii care fumează. Până și mortalitatea crește cu 43 până la 119% în funcție de numărul de țigări fumate zilnic.

Fumatul:

- favorizează ateroscleroza, adică îngustarea vaselor de sânge

- induce o creștere a glicemiei și a colesterolului rău (LDL colesterol)

- afectează vascularizația și funcționarea organelor

- duce la hiperglicemie cronică: celulele sunt mai puțin sensibile la insulină și nivelul glicemiei rămâne crescut. La fumători apare rezistența la insulină, o etapă premergătoare diabetului. 

În cazul în care aveți diabet este esențial să renunțați la fumat pentru a evita apariția complicațiilor. Nefropatia, retinopatia și neuropatia diabetică apar mai frecvent la fumători. La fel și complicațiile cardiovasculare și bolile pulmonare", a scris Mihaela Bilic pe Facebook. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel