Data publicării:

O angajată a armatei ruse, suspectată de spionaj pentru Ucraina, arestată de autorități

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO cu rol ilustrativ: Freepik @user7350813
FOTO cu rol ilustrativ: Freepik @user7350813
Autoritățile ruse au arestat o angajată a unei unități militare din sudul Rusiei, suspectată de spionaj în favoarea Ucrainei.

Conform Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), femeia era deja în contact cu serviciile de informații ucrainene atunci când s-a alăturat unei unități din Districtul Militar Sudic în ianuarie 2023, scrie Politico.

Potrivit unui raport al FSB din regiunea Rostov, femeia colecta informații despre arsenale, baze și depozite militare din district și le transmitea ulterior către serviciile de informații ucrainene. Conform declarației FSB, aceasta folosea aplicația de mesagerie Signal, care a fost recent blocată în Rusia din cauza presupuselor "încălcări" ale legislației naționale.

"Femeia a transmis datele colectate către un serviciu de informații străin prin intermediul corespondenței în această aplicație de mesagerie," se arată în declarația FSB, citată de agenția de știri TASS. Identitatea femeii nu a fost dezvăluită de autoritățile ruse, însă se știe că aceasta este reținută și acuzată de înaltă trădare.

Cea mai mare incursiune de la începutul războiului

Această arestare vine la doar o săptămână după ce trupele ucrainene au lansat o ofensivă surpriză pe teritoriul rusesc, avansând în regiunea sudică Kursk și extinzând apoi atacul în regiunea vecină Belgorod.

Într-o altă declarație, comandantul suprem al forțelor armate ucrainene, Oleksandr Sîrski, a afirmat că armata Kievului a preluat controlul asupra a 1.000 de kilometri pătrați din teritoriul rus, marcând cea mai mare incursiune de la începutul invaziei de amploare a președintelui rus Vladimir Putin în 2022.

Un oficial ucrainean a declarat marți că atacul Kievului asupra provinciei rusești de frontieră Kursk este „legitim” și că va înceta doar dacă Rusia va accepta o „pace justă”.

„Cu cât Rusia va accepta mai repede restabilirea unei păci juste (...), cu atât mai repede vor înceta incursiunile forțelor de apărare ucrainene pe teritoriul rus”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean, Gheorghii Tikid. El a calificat aceste operațiuni drept „absolut legitime”.

Tikid a subliniat că Ucraina nu urmărește să „anexeze” teritorii rusești, făcând referire la operațiunile militare desfășurate în ultima săptămână în regiunea Kursk. „Spre deosebire de Rusia, Ucraina nu are nevoie de proprietatea altora. Ucraina nu dorește să anexeze teritoriu din regiunea Kursk, ci vrea să protejeze viețile poporului său”, a spus diplomatul în cadrul unei conferințe de presă.

Marți, armata rusă a lansat un contraatac, folosind rachete, drone și lovituri aeriene, într-o acțiune despre care un comandant superior rus a declarat că a oprit înaintarea Ucrainei după cel mai mare atac asupra teritoriului suveran al Rusiei de la începutul războiului.

Guvernatorul interimar al provinciei Kursk, Alexei Smirnov, a anunțat luni că trupele ucrainene controlează în prezent 28 de așezări din această provincie, după ce au avansat 12 km în adâncime și au ocupat o fâșie de 40 km de-a lungul graniței.                                                 

„Problema este că nu există o linie clară a frontului, nu este evident unde se află unitățile de luptă ucrainene,” a explicat Alexei Smirnov în cadrul unei reuniuni de criză convocate de președintele Putin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel