Data actualizării:
Data publicării:

O americancă s-a prefăcut că are cancer și a câștigat mai bine de 100.000 de dolari. De ce ar putea să sufere

Autor: Andreea Deaconescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa: Pexels (foto cu rol ilustrativ)
Sursa: Pexels (foto cu rol ilustrativ)
Amanda C. Riley, cunoscută sub numele de „Scamanda”, a recunoscut în 2022 că a și-a înșelat donatorii cu peste 100.000 de dolari, pretinzând că suferă de cancer, relatează The Guardian.

Procurorii susțin că aceasta ar putea suferi de sindromul Münchausen, o tulburare psihologică în care o persoană își inventează sau își exacerbează simptomele pentru a obține atenție și îngrijire din partea celorlalți.

Acest diagnostic ipotetic a fost dezvăluit odată ce procurorii au respins o cerere a avocaților apărării de eliberare anticipată din închisoare.

Judecătoarea a menținut pedeapsa inițială

Cererea a fost depusă în contextul în care Riley își ispășește o pedeapsă de cinci ani de închisoare pentru infracțiunile amplu documentate în podcastul „Scamanda”, produs de Lionsgate Sound.

Procurorii au argumentat că Riley a continuat să inventeze probleme de sănătate chiar și în timpul detenției sale. Avocații acesteia susțin că afecțiunile de care se plânge acum ar fi reale, însă trei medici și o asistentă care au tratat-o în închisoare au consemnat că simptomele ei par a fi false, iar un al patrulea medic a diagnosticat-o oficial cu sindromul Münchausen.

Aceste opinii medicale au convins-o pe judecătoarea federală Beth Labson Freeman să mențină pedeapsa inițială, invocând întrebări serioase legate de credibilitatea lui Riley. Totodată, opiniile au oferit o explicație plauzibilă pentru motivul din spatele înșelătoriei sale, care a implicat exploatarea bunătății oamenilor.

2. Sursa: Pex... (cancer_52702700.jpg)

Sursa: Pexels (foto cu rol ilustrativ)

Demontarea unui fals

Între 2012 și 2019, Riley s-a prezentat ca fiind o femeie care luptă împotriva unui presupus cancer în stadiu terminal, publicând detalii despre lupta ei pe un blog și pe rețelele sociale. În aceste postări, Riley cerea bani pentru a-și finanța presupusele tratamente. Fosta directoare a unei școli primare din Bay Area a mers până la a-și rade părul, pretinzând că chimioterapia i-a provocat căderea firelor capilare.

De asemenea, Riley a postat fotografii din spitale și a falsificat fișe medicale, mai afirmă procurorii. Mai mult, Riley a intentat un proces pentru hărțuire (în materie civilă) împotriva jurnalistei Nancy Moscatiello, care începea să demonteze înșelătoria sa.

În realitate, Riley nu a avut niciodată cancer. Autoritățile federale au identificat 349 de persoane care i-au donat mai mult de 105.000 de dolari, ceea ce a dus la acuzarea sa pentru fraudă electronică. După ce a pledat vinovată, Riley a fost încarcerată într-o închisoare federală din Fort Worth, Texas, pentru a fi mai aproape de familia sa.

În primele 18 luni de detenție, Riley a făcut peste 20 de vizite la urgențe, acuzând diverse probleme, inclusiv dureri în piept și palpitații. De asemenea, a fost dusă de mai multe ori la spital cu ambulanța. Avocații săi au folosit aceste circumstanțe pentru a cere eliberarea anticipată/reducerea pedepsei cu peste un an.

Cu toate acestea, procurorul adjunct Michael Pitman a contestat aceste cereri, subliniind că personalul medical care a tratat-o pe Riley a observat că aceasta încerca să manipuleze rezultatele testelor pentru a părea mai bolnavă decât era în realitate.

Un exemplu a fost faptul că Riley a fost surprinsă ținându-și respirația în timpul unui test de saturație a oxigenului și a încercat să manipuleze un aparat de perfuzie.

Pitman a concluzionat că dosarele medicale ale lui Riley nu indică probleme de sănătate acute și că simptomele ei sunt conforme cu sindromul Münchausen. Astfel, judecătoarea Freeman a decis că problemele de sănătate invocate de Riley nu justifică eliberarea anticipată și că este probabil ca aceasta să continue să înșele și după eliberare.

„Curtea este convinsă că cinci ani de închisoare reprezintă o pedeapsă corectă și justă în acest moment”, a scris Freeman în hotărâre, potrivit The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel