Data actualizării:
Data publicării:

PAREA, alianța medicilor face apel la Bruxelles: ”MDMA și medicamentele psihedelice pot vindeca depresia și stresul, UE ne ascultă”

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

O alianță de medici și experți a făcut de curând apel la Bruxelles să aprobe aceste terapii ”promițătoare”. Iată care are fi acestea. 

DMA și ketamina sunt printre drogurile de cea mai mare îngrijorare pentru autoritățile de aplicare a legii. Dar într-o zi, alături de alte substanțe interzise astăzi, precum ciupercile halucinogene, acestea ar putea fi folosite în domeniul medical pentru tratarea sănătății mintale.

Sau cel puțin asta speră membrii PAREA, alianța oamenilor de știință, a organizațiilor de pacienți și a altor părți interesate care a lansat în urmă cu câteva săptămâni la Bruxelles un apel cu un scop foarte precis: pregătirea terenului pentru introducerea acestor medicamente în domeniul psihiatric.

De ceva timp, în întreaga lume, au fost lansate mai multe studii pentru a trata boli precum depresia, tulburările de stres post-traumatic și chiar unele dependențe de MDMA și de medicamentele psihedelice.

Strategia poate părea încă surprinzătoare pentru publicul larg. În psihiatrie însă, așa-numitele molecule psihedelice par să fi câștigat o mare popularitate. Datele din studiile clinice se adună, iar PAREA încearcă să determine UE să evalueze rezultatele și să deschidă porțile terapiilor cu ”droguri” psihedelice.

Dar cum funcționează aceste terapii?

Ideea este de a folosi aceste substanțe într-un mod controlat pentru a stimula neurotransmițătorii creierului, precum serotonina, care sunt responsabili de reglarea emoțiilor. Apoi, cu ajutorul psihologilor și psihiatrilor, pacienții sunt încurajați să facă față unor traume, frici și condiții precum hiperactivitatea, dependența sau autismul.

Într-un lung interviu realizat de Politico sursa citată de Europa Today, David Nutt, neuropsihofarmacolog la Imperial College London și președinte al PAREA, a explicat stadiul în care se află cercetarea și care ar putea fi următoarele evoluții.

În primul rând, explică profesorul, în ultimii ani cercetările au crescut exponențial. Dacă până în urmă cu 5 ani nicio companie nu era implicată în acest lucru, astăzi există 50 de centre care studiază și efectuează cercetări privind utilizarea medicală a psihedelicelor.

Printre substanțele cele mai utilizate în aceste riscuri se numără metilendioximetanfetamina - cunoscută în mod obișnuit ca MDMA sau ecstasy - și psilocibina, sau ciupercile halucinogene. Altele în curs de dezvoltare sunt dietilamida acidului lisergic (LSD, sau acid) și N,N-dimetiltriptamina (DMT).

Datele sunt foarte promițătoare:

”Primul nostru studiu asupra depresiei rezistente a demonstrat că o singură doză de psilocibină a fost cea mai puternică intervenție vreodată folosită în depresia rezistentă. Pare destul de clar că psilocibina funcționează în depresie, în special la persoanele la care medicamentele nu au funcționat.”

Potrivit lui Nutt, prima substanță care va fi autorizată va fi MDMA. 

”Nu este chiar un psihedelic, dar este un drog ilegal cu activitate serotoninergică. Este un medicament planificat 1 și probabil va fi primul care va fi introdus pe piață. El se află într-un al doilea studiu de fază 3 cu MAPS, o companie de utilități. A fost nevoie de 30 de ani pentru a strânge fondurile necesare pentru realizarea acestor studii. Primul studiu de fază 3 este aproape sigur că va fi foarte pozitiv, iar dacă al doilea este, de asemenea, pozitiv, ei vor primi autorizația pentru a utiliza MDMA pentru tulburarea de stres post-traumatic (PTSD). Și asta s-ar putea întâmpla până la sfârșitul anului viitor”.

Din cauza ilegalității substanței, studiile au fost  încetinite

”Avem nevoie de licență pentru că așa spune Națiunile Unite. Totul a fost blocat în 1971 cu Convenția Națiunilor Unite asupra Psihotropelor. Aceasta este o anomalie de 50 de ani în ceea ce privește gândirea despre știință. Există acum o presiune reală pentru a încerca să accelereze cercetarea prin eliminarea acestor medicamente din Anexa 1 (care conține substanțe al căror consum prezintă un risc semnificativ pentru sănătate și a căror importanță terapeutică este considerată de la mică până la inutilă, n.red. ) și inserarea lor în Anexa 2 (care permite utilizarea lor în scopuri terapeutice, ed). Dacă acest lucru s-ar întâmpla în țările occidentale, ar urma o nouă accelerare a cercetării”, explică Nutt.

Cercetătorii încearcă ca psilocibina să fie recunoscută ca medicament de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS). 

”Sunt doi pași pentru a obține schimbarea. În primul rând, OMS trebuie să recunoască că are valoare medicală. Și cred că le va fi foarte greu să spună altfel. Problema cu OMS este că nu pot fi forțați să revizuiască medicamentul, dar comitetele lor de experți trebuie să fie rugate să facă acest lucru”. Apoi, continuă profesorul, este necesar să ”obțină o nouă clasificare de la Națiunile Unite”.

Ceea ce face ca aceste substanțe să fie atât de interesante este faptul că ”acționează la oameni unde alte medicamente nu au funcționat. Și acest lucru este foarte util pentru că știm că folosind medicamentele actuale - în special pentru depresie, anxietate, PTSD, TOC, anorexie, dependențe - ratele de succes sunt de doar 50%. Majoritatea efectului apare în prima zi și în următoarele patru până la opt săptămâni”, declară Nutt.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel