Data actualizării:
Data publicării:

Nu sunt bani pentru PENSII. Turcan anunță că deficitul a crescut de CINCI ori din 2019 până astăzi. Semnal despre prăbușirea sistemului

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Politica
WhatsApp
Raluca Turcan anunță că deficitul din bugetul pentru pensii a crescut de 5 ori în 2 ani
Raluca Turcan anunță că deficitul din bugetul pentru pensii a crescut de 5 ori în 2 ani

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, anunță un deficit pe care-l descrie ”îngrijorător” la bugetul pentru pensii. 

Alegeri prezidentiale 2024

”Milioane de pensionari au pensiile sub pensia medie din România, de 1.500 de lei” a spus Raluca Turcan, la Antena 3. Ea susține că a existat o lipsă de predictibilitate chiar și pentru pensionari: ”Din nefericire, 5 milioane de pensionari, de multe ori, au fost lăsați în pixul politicienilor și, de multe ori, în prag de alegeri, au modificat legislația, condițiile de pensionare ca să poată să fie atrași de o parte sau alta politică”. Analizând statele europene, Raluca Turcan spune că legislația privind pensiile este aceeași de aproximativ 50 de ani. 

Deficitul la bugetul de pensii a crescut de cinci ori din 2019 până-n prezent

Referindu-se la bugetul pentru pensii, Raluca Turcan a anunțat, la Antena 3: ”Deficitul la bugetul de pensii are anul acesta un nivel îngrijorător, de 16 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că de la bugetul de stat, din banii colectați din taxe și impozite, se transferă în bugetul de asigurări sociale, unde se strâng banii din contribuțiile de asigurări sociale ale celor care muncesc astăzi, și această sumă, din nefericire, dacă noi nu reformăm sistemul, va crește”. Ea a completat: ”Vreau să menționez că acest deficit nu a crescut anul acesta, nu s-a întâmplat ceva special în 2020. El este în creștere și chiar și-n 2019, când se vehiculau majorări de pensii de 40%, deficitul era de aproximativ 3,2 miliarde de lei. Oamenilor nu li s-a spus că, realmente, în România, ca să poți să plătești pensiile consistent, să nu ajungi la inflație, la scăderea puterii de cumpărare, trebuie să așezi acest sistem pe niște baze stabile”. 

Sistemul de pensii aproape de prăbușire

În plus, Raluca Turcan afirmă că boom-ul de natalitate din 1966-1969 se va vedea până în 2030, timp în care 1,8 milioane de angajați se vor pensiona: ”Până în anul 2030 urmează să avem o explozie a numărului de pensionari cu aproximativ 1,8 milioane de pensionari. Acestora li se adaugă aproximativ pensionarii care ies oricum la pensie. Deci, dacă nu facem nimic, sistemul de pensii din România este pe punctul să se prăbușească”. 

Vezi și: Românii mai pot să-şi cumpere vechimea în muncă. Vot în Parlament

Raluca Turcan, despre reforma pensiilor

Săptămâna trecută, Raluca Turcan a vorbit despre reforma pensiilor, despre care a afirmat că este un proces de durată: ”Nimeni nu-ți face reformă, nicăieri în lumea asta, de azi pe mâine, sau de la o săptămână la alta. Aceste măsuri, inclusiv în documentele către Comisia Europeană, ne-am asumat să le finalizăm undeva spre finalul anului 2022, inclusiv cu adoptarea în Parlament, proces despre care cunoașteți că e posibil să dureze, da? Atunci, în Ministerul Muncii se lucrează la foc continuu și avem întâlniri zilnice”. 

”Pe pensii avem două procese fundamentale: unul tehnic, în care toate dosarele sunt luate, unul câte unul, se iau în calcul toți factorii în plus de contributivitate și se digitalizează informațiile, pregătim varianta legislativă de formulă sustenabilă și pe bază de contributivitate a calculului pensiilor și, ulterior, le comasăm și venim cu proiectul final”, a spus Raluca Turcan. Ea a precizat că pensionarii vor avea o pensie egală cu contribuția, una echitabilă: ”Atât cât ai contribuit la aceeași pregătire, la aceeași specializare, să se reflecte și-n pensie”. 

Vezi și: Coșea: Creșterea vârstei de pensionare, în documentele UE. E o informație corectă, nu s-a înțeles greșit

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel