”Nu există viață după Rusia”. Scenariul în care resursele s-ar putea bloca: De ce nu închide Putin robinetul
Criza energetică a marcat și anumite aspecte pozitive.
Vorbind despre criza energetică și dacă a trecut, expertul în energie, Dumitru Chisăliță a explicat că-i e greu să spună dacă a trecut, dar a remarcat un element pozitiv. Înainte, în mintea statelor, furnizorilor și cetățenilor era sintagma ”Nu există viață după Rusia”. ”Practic, lumea nu concepea ca Rusia să oprească gazul o săptămână, două săptămâni, darămite o iarnă întreagă. Cel mai important câștig este cel psihologic” spune Dumitru Chisăliță, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.
Dumitru Chisăliță a spus că, în continuare, există anumite scenarii. ”Unul pozitiv este întreținut de ceea ce se întâmplă și s-a întâmplat în ultima vreme” a explicat expertul în energie, dând exemplele: ”Creșterea cantității de LNG care a ajuns în Europa, deschiderea Azerbaidjanului către diverse țări, deschiderea Norvegiei către diverse țări, discuții pentru creșterea capacității de transport dinspre diverse zone în care a fost mai nou descoperit gazul natural, aici mă refer la Cipru, la Egipt, la Israel. Toate aceste elemente creează premisa ca lucrurile să fie bune în perioada următoare”. Totuși, Rusia nu trebuie scoasă din ecuație, conform lui Chisăliță: ”Cu tot conflictul care a existat, a furnizat o cantitate importantă de gaze naturale în Europa”.
Scenariul în care toate aceste resurse s-ar bloca este ”foarte puțin probabil”, conform lui Dumitru Chisăliță, procesul tehnologic necesitând o anumită continuitate: ”Există un anumit flux care trebuie menținut, acesta fiind și motivul pentru care Rusia nu a vrut și nu a putut să oprească în totalitate livrarea de gaze naturale către Europa”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News