Nu e niciodată prea târziu să te lași: foștii fumători au risc mai mic de cancer pulmonar
Celulele de protecție din plămânii foștilor fumători ar putea explica de ce renunțarea la fumat reduce riscul de a dezvolta cancer pulmonar.
Oamenii de știință de la Wellcome Sanger Institute și UCL au descoperit că, în comparație cu fumătorii actuali, persoanele care au încetat să fumeze aveau celule pulmonare mai sănătoase din punct de vedere genetic, care prezintă un risc mult mai mic să se dezvolte în cancer, notează Science Daily.
Cercetarea, publicată astăzi în Nature, face parte din proiectul Mutographs of Cancer de 20 de milioane de lire sterline (26 milioane USD), o inițiativă a Cancer Research din Marea Britanie. Proiectul detectează „semnături" ale ADN-ului care indică sursa de daune, pentru a înțelege mai bine cauzele cancerului și pentru a le descoperi pe cele pe care poate nu le conștientizăm.
Studiul arată că renunțarea la fumat ar putea face mult mai mult decât doar oprirea deteriorării ulterioare a plămânilor. Cercetătorii cred că ar putea permite, de asemenea, celulelor noi sănătoase să reînnoiască în mod activ mucoasa căilor aeriene. Această schimbare ar putea ajuta la protejarea împotriva cancerului.
Aceste rezultate evidențiază avantajele opririi fumatului complet, la orice vârstă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News