Data publicării:

Şeful spionajului german: Atacurile hibride ale Rusiei pot duce la invocarea articolului 5 din Tratatul NATO

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Freepik
FOTO: Freepik

Rusia își extinde arsenalul de măsuri hibride împotriva țărilor occidentale, ceea ce ar putea determina NATO să ia în considerare invocarea Articolului 5 al tratatului său, clauza de apărare colectivă. Aceasta este concluzia unui avertisment lansat miercuri de Bruno Kahl, șeful serviciului de informații externe al Germaniei (BND), în cadrul unui eveniment organizat de DGAP la Berlin. Declarațiile acestuia au fost preluate de agenția de știri Reuters.

„Intensificarea tot mai mare a mijloacelor armatei ruse înseamnă că o confruntare militară directă cu NATO devine o opţiune posibilă pentru Kremlin”, a subliniat Kahl, evidențiind riscurile crescute la adresa securității europene.

Nu este pentru prima dată când Bruno Kahl avertizează cu privire la pericolul tot mai iminent pe care îl reprezintă Rusia. În octombrie, în cadrul unei audieri parlamentare, acesta a descris o „escaladare fără precedent” a spionajului și măsurilor hibride rusești. „Dorinţa Moscovei de a utiliza măsuri hibride şi secrete a atins un nivel nemaivăzut până acum”, declara atunci Kahl, adăugând că „o confruntare militară directă cu NATO a devenit o opţiune pentru Moscova”.

Potrivit șefului spionajului german, Rusia încearcă să destabilizeze Occidentul, slăbind unitatea europeană și testând constant limitele impuse de NATO. „Putin va continua să testeze liniile roşii ale Occidentului şi să escaladeze în continuare confruntarea”, a mai avertizat el. Kahl a precizat că, în ritmul actual al pregătirilor militare, Rusia ar putea fi capabilă să lanseze un atac asupra NATO „cel târziu până la sfârșitul acestui deceniu”.

Sancțiuni suplimentare

Uniunea Europeană și NATO acuză Rusia de o serie de atacuri hibride recente, care includ incendii, tentative de asasinat și atacuri cibernetice. Germania, Polonia, Letonia și Estonia se numără printre țările care au fost ținta acestor acțiuni. La începutul acestui an, CNN a raportat că serviciile de informații americane și germane au dejucat un complot rusesc de asasinare a directorului general al producătorului de armament Rheinmetall, companie care furnizează arme Ucrainei.

În contextul acestor tensiuni, Uniunea Europeană pregătește un nou set de sancțiuni împotriva Moscovei. Diplomații europeni au stabilit un cadru legal pentru înghețarea activelor și impunerea unor restricții de călătorie pentru persoanele sau entitățile implicate în atacuri hibride.

UE a adoptat deja 14 pachete de sancțiuni împotriva Rusiei de la începutul invaziei în Ucraina, în februarie 2022. Noul pachet de măsuri, care urmează să fie adoptat oficial, va include numele persoanelor sau organizațiilor considerate responsabile pentru atacurile recente. „Aceste sancțiuni sunt menite să descurajeze noi acte de agresiune și să arate hotărârea Europei de a-și proteja valorile și aliații”, a precizat o sursă diplomatică citată de Agerpres.

În paralel, NATO își întărește măsurile de apărare cibernetică și colaborarea între serviciile de informații ale statelor membre. Riscul unei confruntări militare directe rămâne redus, dar nu poate fi exclus, avertizează experții.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel